2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Megengedhetjük magunknak az ellátást?

A Növekedés.hu idézi az Eurostat felmérését arról, mennyien kénytelenek lemondani a szükséges egészségügyi ellátásokról.

A felmérés szerint az EU lakosságának – 16 éven felüliek, 2018-as adat, önbevallás szerint – mintegy 3,6 százaléka nem részesül a szükséges egészségügyi ellátásban, elsősorban azért, mert nem tudja megfizetni azt. A második leggyakoribb ok a várólista volt, a harmadik pedig az, hogy a betegek halogatták az orvoshoz fordulást, remélve, hogy az egészségügyi probléma magától megoldódik.

Az Eurostat közelebbről is szemügyre vette az elsőszámú okot. A lap szerint a legmagasabb arány Görögországra jellemző, ott a lakosság 8,3 százaléka nem engedheti meg magának, hogy a szükséges egészségügyi ellátásban részesüljön. A második Lettország 4,2 százalékkal, a harmadik Románia 3,4 százalékkal. Magas az olasz és a belga arány, 2, illetve 1,7 százalékkal.

Az EU-átlag 1,0 százalék. Magyarországon biztató értéket mértek a statisztikusok: a 0,3 százalék csupán egy hajszállal marad el a legfejlettebb nyugat-európai országok értékeitől

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink