2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Magyarország jól teljesít egészségügyi innovációban

Egy friss tanulmány szerint hazánk nem áll rosszul ebból a szempontból a kelet-, közép- és dél-európai országok között, írja az Index.

Az Európai Unió testületeként működő, az egészségügyi fejlesztéseket támogató Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health szekciója átfogó elemzést készített arról, hogy egyes baltikumi, kelet-közép- és dél-európai országok az orvosokat és a betegeket támogató startupok tekintetében milyen ökoszisztémával rendelkeznek. Azaz a lakosság számához viszonyítva az adott államban mennyi ilyen vállalkozás működik, milyen alkalmazotti létszámmal és cégértékkel, mennyire könnyű a piacra lépésük, mennyire támogatja munkájukat a hatalmon lévő kormány, mennyire tudnak kapcsolódni a tudományos és klinikai központokhoz, mennyire képesek terjeszkedni nemzetközi szinten. A felmérés Portugália, Olaszország és a V4-ek mellett Románia, Szlovénia, Észtország, Lettország innovációs környezetét vizsgálta egymással összefüggésben, amit a szektor egyik referenciaországával, Izraellel is kibővítettek.

Kiderült, hogy Magyarország a vizsgált régióban jó alapokkal rendelkezik, de külső támogatások elnyerésében van hova fejlődnünk. A tanulmány megállapítása szerint Portugália kiemelten jól teljesít ezen a területen, az EIT Health látókörébe tartozók közül itt találták az egyetlen unikornist, azaz az 1 milliárd dollár értéket meghaladó fiatal vállalkozást, a 2015-ben alapított, orvosok által dedikált, digitális fizikoterápiát támogató Sword Health alkalmazást.

Az országban kiemelkedik a 150 ezer fős Coimbra, amely olyan egyetemi inkubátorral rendelkezik, ami a világ öt legjobbja között van, három unikornis is itt jött létre. A városban egy tudományos központ működik, és az innovációkat kipróbálják a gyakorlatban is helyi klinikán – részletezte a jó gyakorlatot Pongrácz Ferenc, az EIT Health regionális igazgatója. Románia külső pályázatok bevonásában erősebbnek mutatkozott nálunk, viszont kevésbé részesültek állami és hazai befektetésekből.

Pongrácz Ferenc az Indexnek elmondta, a jelentés lehetővé teszi, hogy a térségben megosszák egymással a jó gyakorlatokat, tapasztalataik segítik egymást abban, hogy nagyobb sikerrel pályázzanak a külföldi piacra lépést támogató uniós forrásokra, amiben a konglomeráció is mentorálja a hozzájuk forduló startupokat. A fejlettebb innovációs közösség hozzájárul a digitalizáció terjedéséhez, amivel a McKinsey elemzése szerint nagyjából 0,6-1,3 milliárd euró a helyi gazdaságban hasznosulna.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink