2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Magyarország is támogatja a lehetséges rákkeltő használatát

Bár a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást adott a glifozátnak, és az Európai Parlament az unióból való kivonását szorgalmazza, az Európai Bizottság 5 évvel meghosszabbította a gyomirtó forgalomba hozatali engedélyét.

Az Európai Bizottság november 27-én öt évvel meghosszabbította egy ellentmondásos gyomirtó, a glifozát forgalomba hozatali engedélyét, írja a Science hírportálja. A glifozát a Monsanto Round-Up nevű termékének aktív összetevője, és 2015-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO)Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (International Agency for Research on Cancer/IARC) a független kutatási eredmények áttekintése utángenotoxikusnak, és valószínűleg rákkeltőnek minősítette. Az Európai Parlament ezt követően arra szólította fel az Európai Bizottságot, ami a szer forgalomba hozatali engedélyének 15 éves meghosszabbítását tervezte, hogy ehelyett inkább dolgozzanak ki alternatívát a világszerte legnagyobb mennyiségben használt gyomirtó helyettesítésére. Uniószerte állampolgári kezdeményezésként (European Citizens Initiative) aláírásgyűjtés is indult, amellyel a lakosság a glifozát kivezetése, illetve betiltása mellett érvelhetett (1,3 millió aláírás gyűlt össze; a bizottságnak 1 millió aláírás után kellene figyelembe vennie az állampolgárok óhaját).

A bizottság most az EP-képviselők és a lakosság követelése ellenére többségi szavazással a glifozát további 5 évre szóló forgalomban tartása mellett döntött. Az engedély meghosszabbítása ellen szavazott kilenc ország kormánya, illetve mezőgazdasági minisztere (Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg és Málta), Portugália tartózkodott, és 18 ország – köztük Magyarország – kormánya arra adta a voksát, hogy a gyanús szer minden további vizsgálat nélkül még legalább 5 évig használatban maradhasson.

Glifozát molekula strukturális modellje (Fotó: 123rf)
Glifozát molekula strukturális modellje (Fotó: 123rf)

Az Európai Bizottság az érvelését egy olyan egészségügyi kockázatelemzésre alapozta, aminek jelentős része a glifozátot gyártó Monsanto tanulmányából származik. Mint arra a The Guardian tényfeltáró írásában felhívja a figyelmet (EU report on weedkiller safety copied text from Monsanto study), az illetékes uniós hatóság véleményében több tucat oldalon keresztül szó szerint másolja az évi 5 milliárd dolláros bevételt hozó szer gyártójának következtetéseit, miszerint a glifozát nem káros az egészségre.

Az uniós környezetvédő civil szervezetek és független kutatók szerint mindez megkérdőjelezi az unió teljes növényvédőszer-engedélyezési folyamatát: ha a hatóság a szabályokat az ipar véleményére alapozza, és nem végeztet független kutatásokat, akkor a gyomirtók biztonságosságának megítélése egyedül a gyomirtók gyártóinak kezében van.

Mindeközben az európai talajok 45%-a szennyezett glifozáttal vagy bomlástermékével, amit a szél és az esővíz a felszíni vizeken és talajrétegeken kívül a mély talajrétegekbe és az óceánba is eljuttat, így a gyomirtó nemcsak az élelmiszerekkel juthat a szervezetünkbe, de bőrön keresztül, illetve belélegezve is (Vera Silva és munkatársai: Distribution of glyphosate and aminomethylphosphonic acid (AMPA) in agricultural topsoils of the European Union; Science of The Total Environment).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink