2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Magyar orvosok Bangladesben

A Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntes orvosokból álló csoportja július 9-én Bangladesbe utazik, hogy a mianmari tisztogatás elől menekülő rohingják között orvosi szolgálatot végezzen.

2017 nyarán óriási menekültáradat indult el Banglades felé. Már több mint egymillió rohingja él nehéz körülmények között. A folyamatos esőzés, feláztatja a talajt, aminek következtében sártengerré válik a menekülttábor. Tavaly az öldöklés, a szexuális és fizikai erőszak, és a porig égett falvak, mindennaposak voltak, a súlyos élelmiszerhiány pedig alultápláltsághoz vezetett – írja közleményében a Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány.

Ilyen körülmények közé utazik a Református Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsapata 11 fővel. A 14 napos útra az önkéntes orvosok gyógyszereket, kötszereket és gyógyászati segédeszközöket is visznek magukkal. Az orvosi misszió szervezése során az a kérés érkezett a szeretetszolgálat felé, hogy aneszteziológus, fogorvos és szülésznő is legyen a csoportban, mert erre a szaktudásra legnagyobb az igény.

Az orvosok arra is felkészültek, hogy kiérkezésük idején nagy számban kell levezetniük szüléseket, mert a megerőszakolt menekülő nők várhatóan ebben az időszakban hozzák világra gyermekeiket; emellett pedig a mindennapos feladatok ellátására rendezkedik be a Cox’s bazar mellet lévő Kutupalong táborban a 11 fős csoport, mely két hetet tölt a térségben.

Az önkéntes orvosok korábban Haitin, a Fülöp-szigeteken és Burmában is szolgáltak. A csoport munkáját a Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány is segíti.

hirdetés

Könyveink