2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Magyar-kínai tárgyalások

Dr. Kásler Miklós professzor, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten találkozott Duan Jielonggal, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével.

A tárgyaló felek felidézték, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság kétoldalú kapcsolatai hosszú múltra tekintenek vissza. Az elmúlt 70 évben az együttműködés dinamikusan fejlődött és a közelmúlt csúcstalálkozóit követően a kapcsolatok fejlesztése további előnyös lehetőségeket biztosít az ágazati együttműködésekhez.

Az egészségügyben a kormányközi egyezményhez konkrét akciótervek társulnak, a legutóbbi a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozik. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta partnerének, hogy a magyar fél a megújítandó munkatervhez számos innovatív elemre tesz javaslatot, így például magas szintű együttműködés alakulhat ki országaink között az onkológia területén is.

Az oktatás terén is folyamatos a két ország együttműködése. Mindkét fél örömét fejezte ki a magyarországi tanulmányok iránt megnövekedett kínai érdeklődés kapcsán. A hazánkban tanuló kínai hallgatók száma 2018-ban meghaladta a 2000 főt. A miniszter további pozitív példaként emelte ki a budapesti székhelyű Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, amely egyedülálló intézményként működik térségünkben. Kásler miniszter úr idézte Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentését, amely szerint minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén. A kormány reményei szerint a programban a kínai nyelv is szerephez juthat.

Fotó: Bartos Gyula
Fotó: Bartos Gyula

(forrás: Kormány.hu/EMMI)
hirdetés

Könyveink