2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Lovasterápiás verseny volt Fóton

A hétvégén tartotta XIV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját péntektől vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítették be, akik év közben lovasterápiában részesülnek, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit is sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során.  Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért.  

A pénteki díjlovas versenyt Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, míg a nemzetközi Junior díjlovas versenyt Lázár Vilmos világbajnok fogathajtó, a Magyar Lovassport Szövetség elnökenyitotta meg.

A gyerekek lovasterápiás versenyszámai pénteken 13 órától vasárnap délutánig tartottak. Ezt a versenyt dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, és az aznapi versenyszámoknak is ő volt a házigazdája.

Pénteken a gyönyörű, napos időben vidám családi programokkal egészült ki a verseny, sokan kilátogattak Fótra, és szurkoltak a lovasoknak. Fóti általános iskolás gyerekek járták végig az Élhető Jövő Parkot, ahol az EnHome Zöldjárattal kiegészülve színes és interaktív műsor keretében vezették be a gyerekeket a megújulóenergia-források világába. Továbbá a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és nőgyógyászati szaktanácsadással várta őket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza, illetve nőgyógyászati szűrőkamion.

Részt vehettek a Safer Internet Program – Biztonságos Internet Program előadásain is, ahol a SÍP-oktatók mindhárom nap játékos formában előadást tartottak a biztonságos internethasználatról a versenyre kilátogató és a lovasterápiás versenyen részt vevő gyerekek részére.

A lovasterápiás verseny összesített győzteseinek többek között Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár adta át a díjat Fóton
A lovasterápiás verseny összesített győzteseinek többek között Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár adta át a díjat Fóton

A pénteki izgalmak után szombaton folytatódtak a lovasterápiás versenyszámok Fóton, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kora reggel indította el a nap lovasterápiás versenyszámait.

Délelőtt hiperaktív gyerekek mutatták be a lovasterápiás fejlesztésen korábban megszerzett tudásukat, a játékos ügyességi feladatokat önállóan lovagolva, illetve vezetett lovon hajtották végre. A kora délutáni csapatverseny idejére Szilveszter Tibor, a Mercedes-Benz Hungária Kft. haszongépjárművek üzletág értékesítési és marketing igazgatója vette át a házigazda szerepét. Őt követte prof. dr. Frenyó László, a Magyar Lovasterápia Szövetség Felügyelőbizottságának elnöke, aki az értelmileg és tanulásban akadályozott gyerekeknek rendezett voltizsálás, továbbá a mozgássérült gyerekek ügyességi számainak volt a házigazdája.

Délután a Jámbor Vilmos Emlékversennyel folytatódtak a terápiás versenyek, majd önálló lovaglási és gyógypedagógiai voltizsálási versenyszámokra került sor. A gyerekek felszabadult örömmel versenyeztek a borús, kicsit szeles időben.

Ugyancsak folytatódtak a nemzeti és a nemzetközi díjlovas versenyszámok több korcsoportban és nehézségi fokban (könnyű, közép és nehéz osztályú lovaglás). A szombati versenyszámok házigazdái a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület tagjai voltak, többek között Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, TarnaiRichárd Pest megyei kormánymegbízott, Körmendy-Ékes Judit, jogász,  Wichmann Tamás kenu világbajnok, Kammerer Zoltán világ- és olimpiai bajnok kajakozó voltak.

A délutáni versenyek egyik kiemelt száma a nemzetközi kategóriában a Mercedes-Benz Nagydíj Világkupa volt, melyet DorotheeSchneider, Németországnyert, Fohlenhofs Rock'n Rose nevű lovával.

Vasárnap is kegyes volt az időjárás a lovasokhoz, hisz a hideg, csípős reggel után kisütött a nap. Így a versenyek kellemes, vidám hangulatban zajlottak le

A versenyszámok házigazdái ismét a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület közéleti tagjai voltak. Az utolsó napon a díjlovas versenyeket Glattfelder Béla, az Európai Parlament volt képviselőjeés Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke nyitotta meg. A délelőtti lovasterápiás versenyek házigazdája Demján Lídia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat barátja volt. A tanulásban akadályozott gyerekek önálló lovaglásban versenyeztek ügyességi pályán, a hiperaktív gyerekek gyógypedagógiai voltizsálást mutattak be

A további versenyszámok házigazdái voltak: Janza Frigyes nyugalmazott dandártábornok, Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke és Csampa Zsolt helyettes államtitkár.

A terápiás verseny keretében rendezték meg a Mádl Ferenc Emlékversenyt, ahol a gyerekeknek egy kis történetet kellett előadniuk, amelyben a ló is szerepel. A versenyszám házigazdája Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke volt. A zsűrizésben részt vett Papadimitriu Athina, a Budapesti Operettszínház művésze is.

A lovasterápiás verseny összesített győzteseinek Harrach Péter, Papadimitriu Athina továbbá dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár adták át a több mint 4 millió forintnyi pénznyereményt és tárgyi adományokat.   

A gyerekek egyik kedvenc versenyszáma a Közös Díjlovas és Lovasterápiás Verseny, amely mindig nagyon jó hangulatban zajlik. Ebben a versenyszámban élsportolók és sérült gyerekek egymással mérik össze tudásukat, a lelátó pedig hangos a szurkolóktól. Idén a közös versenyszámon Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ és ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke és Axel Brockmann, a Hannoveri Cellei Ménes igazgatója segítette a versenyző gyerekeket csapatkapitányként.

A vasárnapi versenyt az ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa zárta, melynek szintén Marie-Theres Thiell, az ELMŰ és ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke volt a házigazdája.

A CDI legeredményesebb magyar versenyzője Zengő Réka, míg a legeredményesebb külföldi versenyzője Mestre Morgan Barbancon, Franciaország  lett. A CDN legeredményesebb hazai versenyzője Dallos Zsófia lett.

A kora őszi verseny idén is vidám családi programokkal egészült ki: többek között különböző gyerekjátékok, autóbemutató és tesztvezetés, arcfestés, mini KRESZ-pálya várta a kicsiket és nagyokat.

A gyerekeket és fiatalokat a kikapcsolódás mellett a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és szaktanácsadással várta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatmozgó fogászati busza. Így az élmények mellett az egészségtudatosság is kiemelt szerepet kapott ezen a hétvégén. Bekapcsolódott a rendezvénybe az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) – Biztonságosabb Internet Program is, melynek oktatói játékos előadásokat tartottak a biztonságos internet használatról a versenyre kilátogató és a lovasterápiás versenyen részt vevő gyerekek részére.

A versenyszámok győzteseit a Magyar Lovasterápia Szövetség oldalán sorolják fel.

(forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)
hirdetés

Könyveink