2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Leginkább az orvosokat tisztelik a csehek

Leginkább az orvosokat, tudósokat és a nővéreket, legkevésbé a parlamenti képviselőket, takarítónőket és a papokat tisztelik a csehek – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a cseh tudományos akadémia közvélemény-kutató intézete (CVVM) készített a közelmúltban.

A kutatók 26 szakmát neveztek meg és az országos mintából kiválasztott több mint ezer megkérdezettnek sorrendet kellett felállítania, melyik szakma művelőit tiszteli, becsüli a legjobban. Minden szakma azután egytől 99-ig terjedő pontokat kaphatott, minél megbecsültebb egy szakma, annál magasabb a pontszám. A lista az egyes szakmáknak adott pontok átlaga alapján állt össze.

Fotó: archív
Fotó: archív

Az első helyen az orvosok végeztek 89 ponttal, a másodikon a tudósok 77 ponttal, míg a harmadikon a nővérek szintén 77 ponttal. Őket az egyetemi oktatók (72) és az általános iskolai tanítók (71) követik. A legkisebb tisztelet a parlamenti képviselőket (31), takarítónőket (34) és a papokat (35) övezi. Ezek foglalják el a rangsor 26., 25., és 24. helyét. Valamivel jobb a titkárnők (38) és az újságírók (40) megítélése, akik a 23. és a 22. helyen végeztek.

A CVVM szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy az utóbbi években javult a bírák (67 pont, 6. hely), a rendőrök (61 pont 9. hely) és a hivatásos katonák (56 pont 11. hely) megítélése, míg a polgármesterek (54 pont 13. hely) és a miniszterek (44 pont, 20. hely) megbecsülése csökkenő tendenciát mutat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink