2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Krónikus orvos- és nővérhiány Szlovákiában

Egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány a szlovák egészségügyben. Az ágazati minisztérium mellett működő Egészségpolitikai Intézet adatai szerint a kórházakból és rendelőintézetekből összesen 3500 orvos hiányzik, további 2000 pedig nyugdíjaskorú, közli az InfoStart.

Már-már krónikus méreteket ölt az orvos- és nővérhiány Szlovákiában, melynek következménye, hogy a betegek nem jutnak időben ellátáshoz, és egyre több osztályt kell bezárni a kórházakban. Ez derül ki az egészségügyi minisztérium szakpolitikai intézetének adataiból.

A szakminisztérium szerint az ellátás sehol sincs veszélyben, de a szakmai szervezetek és a fenntartók részéről egyre gyakrabban hallható az a követelés, hogy a kórházakból és rendelőintézetekből távozó személyzetet külföldi, elsősorban ukrán szakemberekkel helyettesítsék.

„Mintegy négyszáz ukrán orvos dolgozik az országban” – tájékoztatott Marián Petko, a Kórházszövetség elnöke.

A maradéktalanul biztonságos ellátás érdekében 3500-zal több egészségügyi nővérre is szükség lenne. Az egészségügyi tárca elmondása szerint már érzékelték a problémát, és intézkedéseket is hoztak, melyek enyhíthetnek a kialakult helyzeten. „Szeretnénk vonzóbbá tenni a nővéri hivatást, ezért tavaly kidolgoztunk egy javaslatot, melynek értelmében a nővérképző egyetemek diákjai évi 2000 eurós stabilizációs ösztöndíjat kaphatnak. Azonban ez még nem minden. A beteggondozó szakot már távúton is el lehet végezni. A kórházak fokozatos korszerűsítése és az egyes osztályok felújítása is hozzájárul a munkakörülmények javításához“ – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

Iveta Lazorová, a nővérkamara elnöke szerint az egészségügyi minisztérium intézkedései elhibázottak. Úgy véli, a tárca lekicsinyli azokat a jelzéseket, amelyek az egészségügyi dolgozóktól érkeznek, mint például az egyes osztályok bezárása, az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenése, vagy a személyzet túlterheltsége.

Az OECD felmérése szerint az elmúlt 16 évben mintegy 10 ezer nővér hagyta el Szlovákiát, közli a honlap.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink