2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Koronavírus: sem belföldön, sem külföldön nem tudnak magyar betegről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról.

A KKM-et vezető Szijjártó Péter elmondta, nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet. Az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton. Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

*

A koronavírus terjedésének fokozódása miatt, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében repülőgépeket küld az uniós állampolgárok hazatelepítésére azt követen, hogy Franciaország konzuli segítséget kért a járvány gócpontjának számító, kínai Vuhanban rekedtek megsegítése érdekében. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül két repülőgépet mobilizál uniós polgárok Európába történő visszatelepítésére. Az első repülőgép a tervek szerint szerda reggel indul Franciaországból, a második repülőgép a hét második felében. Elmondta, az első repülőgéppel várhatóan közel 250 francia, és több mint 100 más uniós tagország állampolgárát szállítják vissza Európába. A régióban tartózkodó minden uniós polgár nemzetiségétől függetlenül kérheti hazatelepítését az uniós mechanizmuson keresztül.

Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában működik, és állandó kapcsolatban áll a tagállamokkal, a vírus által sújtott kínai régióban található valamennyi uniós külképviselettel, valamint Kína brüsszeli nagykövetségével, tette hozzá a szlovén EU-biztos. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU készen áll arra, hogy szükség esetén támogatást nyújtson a tagállamoknak, és határozott, összehangolt választ adjon a koronavírus esetleges terjedésére az Európai Unióban és azon kívül.

*

A Budapest Airport felkészült arra, ha a magyar hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a Liszt Ferenc-repülőtéren, közölte a ferihegyi repülőtér üzemeltetője. Tájékoztatásuk szerint jelentős készlettel rendelkeznek minden szükséges eszközből és felszerelésből. A repülőtér megfelelő elkülönítő helyiséget is biztosít, valamint olyan eljárásrendet dolgozott ki, amely a hatósági intézkedés elrendelésekor lép életbe, és egyebek között a fertőzött utasok elkülönítését, az épületek, gépjárművek fertőtlenítését tartalmazza. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A repülőtéren szerdán helyezik ki az utasforgalmi területeken a vírusölő folyékony kézfertőtlenítő szereket, és gyakrabban végeznek fertőtlenítő takarítást. A repülőtér üzemeltetője jelezte: a rendkívüli óvintézkedések esetleges életbe lépése esetén is garantálni tudja a gördülékeny utasforgalmat.

*

Egy újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Franciaországban, így a bizonyítottan fertőzöttek száma négyre emelkedett - közölték kedden este a francia egészségügyi hatóságok. Három újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Németországban, mindet Bajorország tartományban, a bizonyítottan fertőzöttek száma így négyre emelkedett - közölte kedden késő este a tartományi egészségügyi minisztérium.

*

Útmutatót kaptak a magyar kórházak, hogyan szűrhetik, kezelhetik a Vuhan koronavírussal (2019 nCoV) fertőzött betegeket, milyen járványügyi intézkedéseket kell bevezetniük. Ha fertőzést észlelnek, akkor kötelező felderíteni minden olyan személyt, aki a beteggel szoros kapcsolatba került a tünetek fennállása idején. A Napi.hu ismerteti a dokumentumot. 

(forrás: MTI, Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink