2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Koronavírus: határt szab a hamis híreknek a Facebook

Letiltják azokat a bejegyzéseket, amelyeket a nemzetközi vagy helyi egészségügyi hatóságok félrevezetőnek minősítenek, írja a Bitport.

Miután a Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai koronavírus-fertőzések miatt kihirdette a globális vészhelyzetet, a Bitport szerint a Facebook is bejelentette, hogy el fogja távolítani oldalairól minazokat a tartalmakat, amelyek hamis állításokat vagy összeesküvés-elméleteket terjesztenek a vírussal kapcsolatban. Mindezt ráadásul a vezető nemzetközi vagy helyi egészségügyi hatóságok jelzései alapján, kvázi automatikusan teszi, és nem csak a fizetett hirdetésekre vonatkozóan. Ezzel a közösségi hálózat eltér attól a gyakorlatától, hogy a keresőn vagy a hirdetéseken keresztül korlátozza ugyan a félrevezető egészségügyi információ terjesztését, de az eredeti posztokat ettől függetlenül a helyükön hagyja.

A Facebook szerint ebben az esetben a hamis tájékoztatás már egyértelműen beleütközik a felhasználási szabályoknak abba a tételébe, amely tiltja a fizikai sérülés valós kockázatát vagy a közbiztonságra közvetlen fenyegetést jelentő bejegyzések megjelentetését. A vállalatot rendszeresen kritizálják amiatt, hogy ezen a területen közel sem tesz meg mindent a pontatlan vagy szándékosan megtévesztő információ terjesztése ellen, amivel a hálózat nagyságrendjét tekintve ugyancsak globális szintű egészségügyi kockázatokat teremt.

(forrás: BITPORT)

cimkék

hirdetés

Könyveink