2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Korlátozásokkal használják az AstraZeneca és a Janssen-vakcinát

A cseh szaktárca azt javasolja, hogy 60 éven aluliaknál ne használják az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcináit.

A cseh egészségügyi minisztérium nem javasolja az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyárak koronavírus elleni vakcináinak használatát a 60 évnél fiatalabb korosztály esetében. A tárca szerdai bejelentése szerint az ajánlást az oltásokkal foglalkozó szakmai társaság és az állami gyógyszerellenőrző intézet szakmai álláspontjára hivatkozva hozták meg.

Több európai uniós tagállam ennek a két vakcinának az esetében már korábban bevezette az életkorhoz kötött korlátozást, de Csehország akkor nem csatlakozott hozzájuk. A két vakcina használatát a felmerült vérrögképző mellékhatások miatt vonták ki több országban a forgalomból, vagy kötötték korhoz. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint mellékhatások a beadott vakcinák 0,01 százalékánál fordultak elő, többnyire a fiatalabb korosztályokhoz tartozók körében.

Csehországban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat használják, az esetek mintegy 80 százalékánál a Pfizer/BioNTech gyártotta oltóanyagot. Az AstraZeneca vállalat vakcinájából eddig mintegy 600 ezer adagot, míg a Johnson&Johnson vállalatéból körülbelül 56 ezer adagot használtak fel. Összesen nagyjából hatmillió oltást adtak be.

Az egészségügyi minisztérium egyúttal ajánlásokat is megfogalmazott az oltóközpontok és a kórházak számára, hogyan járjanak el, ha megjelennének az oltások mellékhatásai.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink