2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Körbefőzi a magyar kórházakat

Kevés pénzből finomat – erre vállalkozott Ambrus György, a magyar gasztronómia nagyköveteként ismert mesterszakács, írja a Szabad Föld.

Séfhez illő fejfedőt visel Ambrus György mesterszakács, de a Szabad Föld szerint varázslósüveget is hordhatna, ugyanis nem kis mutatvány 550 forintból kihozni egy beteg étkezését naponta.

Több hazai kórházban főztem már, és igyekszem bebizonyítani, hogy az adott keretből és a jó magyar alapanyagokból lehet ízletes ételeket készíteni. Azt tapasztaltam, hogy a kórházaink konyháiban kiváló szakemberek dolgoznak, akik az év 365 napján áldozatos munkát végeznek. Nem csupán a szigorú pénzügyi keretekhez, de a speciális diétákhoz is igazodniuk kell. Egy vesebeteg ételét például nem készíthetjük el sósan, s a cukorral is csínján kell bánnunk – magyarázza a mesterszakács, aki országos kampány részeként járja körbe a gyógyintézeteket, és megpróbálja megcáfolni a negatív véleményeket. Szeretnének 50 kórházba eljutni, s ahol szívesen látják őket, ott hasonló próbafőzést tartanak majd. Ambrus György egyúttal a gyulai Pándy Kálmán Kórház élelmezésvezetője, így mindennap 6 ezer adag ételt kell kigazdálkodnia.

Az egri kórház felújított konyhájában egy hétköznapi ebéd alapanyagaiból próbált a szokásosnál korszerűbbet varázsolni Ambrus György, aki szerint önmagában a konyhatechnológia fejlesztése is ízletesebbé és egészségesebbé tehetné a kosztot.

Érdemes lenne kipróbálni például a szuvidolást (amikor az élelmiszert vákuumcsomagolásba helyezve, állandó és aránylag alacsony hőfokon melegítik, főzik) és a konfitálást (a lassú tűzön sütést). Miképpen az sincs kőbe vésve, hogy csak kompótot kaphatnak a betegek, amikor a vajban párolt alma finomabb lenne.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés

Könyveink