2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kínából másfajta károsodással tértek haza az amerikai diplomaták

A Kínából hazatért diplomatáknak más egészségügyi károsodásaik vannak, mint a Kubából érkezőknek, közölte az amerikai külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint az idén tavasszal hazarendelt 15 amerikai diplomata közül 14 esetében nem állapították meg azokat a megmagyarázhatatlan tüneteket, amelyekkel a Kubából visszaérkezett diplomatákat és családtagjaikat kezelik. Ebből az amerikai orvosok arra következtetnek, hogy nincs összefüggés a Kínában és a Kubában történt rejtélyes megbetegedések között.

Egy Kínában szolgálatot teljesítő amerikai diplomata májusban jelezte először, hogy furcsa tünetekkel küszködik. Fejfájásra, kettős látásra, izomgyöngeségre, fülzúgásra panaszkodott. A külügyminisztérium orvosai kiutaztak az ázsiai országba és megvizsgálták az ott dolgozó mintegy 300 diplomatát és családtagjaikat. Tizenöt esetben találtak különös tüneteket, ezért őket hazarendelték Washingtonba. Tizennégy esetben kizárták a "kubai szindrómát" egyetlen esetben pedig nem tudták meghatározni a tünetek okait.

A "kubai szindróma" megnevezést arra a rejtélyes tünetegyüttesre alkalmazzák, amely a Kubában dolgozó diplomatákon és családtagjaikon vett erőt. Először 2017 őszén jelentkeztek a tünetek: fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, látás-, és hallászavarok, átmeneti süketség, kognitív zavarok. A megbetegedetteknél idegrendszeri károsodásokat és az agyban bekövetkezett elváltozásokat állapítottak meg, a betegség okaira azonban mind a mai napig nem találtak magyarázatot. A páciensek mindegyike arra panaszkodott, hogy megbetegedése előtt valamiféle furcsa hangot hallott.

Az orvosok és az amerikai külügyminisztérium meghatározása szerint "akusztikus támadások", vagyis rendkívül kifinomult műszaki megoldásokkal előidézett hanghatások révén végrehajtott támadások történhettek. Az Egyesült Államok ugyan nyíltan nem vádolta meg Kubát e támadások végrehajtásával, amely cáfolta is, hogy részese volna a támadásoknak, de még 2017-ben csökkentette Havannában dolgozó diplomatái számát. Az amerikai kormány 2018 januárjában vizsgálóbizottságot állított fel, a törvényhozók szenátusi meghallgatást tartottak, vizsgálódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is, de a rejtélyes megbetegedések okaira nem derült fény.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink