2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kína fővárosában betiltották az idegenforgalmi eseményeket

A napi fertőzésszám a kínai fővárosban még soha nem volt ilyen magas. A járvány németországi fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon.

Kínában az elmúlt napon 57 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ami a legmagasabb szám április 13-a óta – derült ki az országos egészségügyi hatóság vasárnap közölt adataiból. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közleménye szerint az újonnan diagnosztizált esetekből 38-an helyben kapták el a vírus okozta Covid-19 betegséget, ezen belül 36-an Pekingben.

A napi fertőzésszám a kínai fővárosban még soha nem volt ilyen magas, amióta a hatóságok közzéteszik a járványadatokat. Egy nappal korábban még csak hat új esetet jelentettek Pekingből, miután tömeges tesztelést kezdtek a város délnyugati, Fengtai kerületében működő Hszinfadi nagybani piac árusai és dolgozói között. A kerületben rendkívüli állapotot vezettek be, s Peking egészében betiltották szombaton az idegenforgalmi és sporteseményeket, a járvány újabb hullámától tartva.

Az újonnan azonosított esetekből 19 úgynevezett behurcolt fertőzés volt, közülük 17-en a délnyugati Kuangtung tartományba érkeztek, részben a tengerentúlról.

*

A koronavírus-járvány németországi fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon a kórokozó behurcolásának kockázata miatt - emelte ki a német kancelláriaminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában azzal kapcsolatban, hogy a kormány 26 ország esetében visszavonja az utazástól eltanácsoló figyelmeztetését.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeintung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint vezető német politikusok körében igen erős az aggodalom, hogy a határokon átívelő nemzetközi mobilitás élénkülése révén ismét kicsúszhat a járványhelyzet a hatóságok ellenőrzése alól, és megint meredek emelkedésnek indulhat a fertőzések száma, amit csak újabb súlyos korlátozó intézkedésekkel, a társadalom és a gazdaság életét megbénító korlátozásokkal lehet megállítani. A nyaralók fertőzött területekről hazaérkezve az egész országban "szétteríthetik" a vírust, aminek hatására "nagyon gyorsan ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, amelyben szövetségi szintű lépéseket kell tenni" - mondta Helge Braun kancelláriaminiszter a FAS-nak, utalva arra, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) németországi elterjedéséhez döntően hozzájárultak a téli szünetben tett ausztriai és olaszországi síutak alatt történt fertőzések.

A kormány legfőbb célja, hogy "ilyesmi többé ne forduljon elő", ezért igen előnyös, hogy éppen a nyaralási szezon kezdetére készült el a kormány kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazása (contact tracking app) - mondta Helge Braun. Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználót, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertőzöttel. Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert, a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlsztő óriáscéget bízta meg a munkával. Az alkalmazást sajtóértesülések szerint kedden mutatják be, és egy nagyszabású ismeretterjesztő, népszerűsítő kampánnyal igyekeznek majd minél több németet rávenni letöltésére és használatára.

A külügyminisztérium hétfőn frissíti a világ valamennyi országára kiadott általános utazási figyelmeztetését. Az eddig bejelentett döntések alapján 26 országot vesznek le azon államok listájáról, ahová nyomatékosan nem javasolt beutazni német állampolgároknak. A 26 ország közé tartozik majd valamennyi EU-s tagállam, kivéve Spanyolországot, Svédországot és Finnországot, mert ezekben még beutazási korlátozások vannak érvényben. Az uniós társországok mellett Izland, Liechtenstein és Svájc is lekerül a listáról.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt, és egy nagyszabású művelettel hazaszállított 240 ezer külföldön rekedt német állampolgárt. A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon.

*

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján vasárnap. A kormányfő elmondta: jövő vasárnap jár le a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és ezzel összhangban a határokon feloldják a három hónapja bevezetett szigorításokat, a kötelező kéthetes karantént a beutazókkal szemben, illetve, hogy csak a spanyol állampolgárok, az itt élő külföldiek, a diplomaták, a személy- és áruszállítók és a határokon naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Kivételt képez Portugália, a két ország július elsején nyitja meg határait egymás felé egy nagyszabású ünnepség keretében az állam- és kormányfők részvételével.

Spanyolország ettől a naptól kezdve fokozatosan fogadja a harmadik, vagyis nem uniós országból érkezőket is, amennyiben járványügyi helyzetük ezt lehetővé teszi - közölte a miniszterelnök.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés