2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kilencszázan karanténban kanyaró miatt

A múlt héten több mint 900 embert helyeztek karanténba kanyarós megbetegedés gyanúja miatt Los Angeles két egyetemén.

A két egyetemen észlelt megbetegedések miatt a héten a hallgatók és az oktatók egy részét elkülönítették az egyetem területén, a többieket pedig hazaküldték azonnali orvosi vizsgálatot rendelve el. Péntek délután Los Angeles megye bejelentette: a több mint 900 érintett közül mintegy 200 ember alapos vizsgálatok után visszatérhet az intézményekbe, mert a kanyaró gyanúja nem igazolódott.

A Kalifornia Egyetemen (University of Calofornia - UCLA) és a Kalifornia Állami Egyetemen (California State University) összesen több mint 65 ezer diák tanul. Péntek este ez utóbbi egyetemnek a hallgatói és oktatói közül még mindig 656 személy volt karanténban, míg a UCLA hallgatói közül már kevesebb mint 50 az orvosi megfigyelés alatt lévők száma.

"A kanyaró jelenleg halálos áldozatokat szed, tehát valóban nagyon komolyan kell vennünk" – idézte a Los Angeles Times Armand Doriant, annak a Los Angeles-i kórháznak a főorvosát, ahol a kanyarógyanús betegeket tartják megfigyelés alatt. A két egyetemen a zárlatot várhatóan kedden, illetve csütörtökön oldják fel.

Az Egyesült Államokban január óta 695 új kanyarós megbetegedést regisztráltak, a járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint a már csaknem húsz évvel ezelőtt eltűntnek nyilvánított kór folyamatosan terjed. Jelenleg az Egyesült Államok 22 tagállamában tartanak nyilván kanyarós betegeket, a legtöbb esetet az északnyugati Washington államban és New Yorkban észlelték. A járvány terjedésének fő oka az oltásellenes mozgalom térhódítása. A több fórumon, köztük internetes honlapokon is  megjelenő álhírek szerint az oltások különféle betegségeket, köztük autizmust okoznak. Bár az amerikai egészségügyi hatóságok a gyermekek kétéves koráig 14 féle oltást javasolnak, sokan nem veszik igénybe ezeket. A CDC ugyanakkor a héten arra is rámutatott: sok kanyarós megbetegedést külföldről, elsősorban Ukrajnából és Izraelből hurcoltak be. Különösen sok kanyarós esetet észleltek a Minnesotában élő szomáliai és a New York városában élő ortodox zsidó közösségekben. New Yorkban egyébként a városi hatóságok az elmúlt hetekben kötelező oltást rendeltek el.

Donald Trump amerikai elnök pénteken először szólalt meg a kanyarójárvány ügyében. Az oltás fontosságáról beszélt újságíróknak, és sürgette honfitársait, hogy oltassák be gyermekeiket. Kommentátorok emlékeztettek arra, hogy elnökké választása előtt Donald Trump - ha nem is volt oltásellenes  az intenzív oltásokat összekötötte az autizmus lehetséges kialakulásával. "Nem vagyok a gyermekek beoltása ellen, de annak ellene vagyok, hogy egyszerre sok oltást, erős adagokban adjanak be. Hosszabb időszakra elosztva kellene beadni ezeket, és csökkenni fog az autisták száma is"  idézték pénteken az amerikai sajtóban Trump egyik, még 2014-ben kelt Twitter-bejegyzését.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink