2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kiállítás nyílt a 250 éves Semmelweis Egyetemről

Negyven tablón mutatja be a 250 éves Semmelweis Egyetem történetét és jövőbe mutató oktató, gyógyító és tudományos tevékenységét a következő két hónapban a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényein látható MetróArt kiállítás.

Miként szerezték meg oklevelüket az első orvosnők, honnan erednek az egyetemi ünnepségeken ma is használt méltóságjelvények, mi az a kénégénybódítás és milyen műtéti eljárásokat vezettek be hazánkban először a Semmelweis Egyetemen? – számos más mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az egyetem 250. tanéve alkalmából megnyíló MetróArt kiállítás.

A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye, amely az elmúlt évben ünnepelte alapításának 250 éves jubileumát, 2020 szeptemberében pedig az intézmény 250. tanéve kezdődött meg. Az ebből az alkalomból készített kiállítás fotókkal illusztrált tablókon ismerteti meg a metrón utazókkal a Semmelweis Egyetemet, amely több mint 11 ezer hallgatójával Magyarország egyedülálló orvos- és egészségtudományi szakegyeteme, egyben az egyik legnagyobb egészségügyi intézmény, ahol jelentős kutatás-fejlesztési tevékenység is folyik.

A tablók bemutatják a kezdeteket, így azt, hogy miként rendelkezett Mária Terézia 1769. november 7-én az orvoskar elindításáról. Megismerhetik az érdeklődők a különleges, ma is használt egyetemi méltóságjelvényeket, melyek a története a középkorig nyúlik vissza. A plakátok érintik azokat a műtéti módszereket, orvos-egészségtudományi eljárásokat is, amelyek Magyarországon a Semmelweis Egyetemről indultak el – az elsőként végrehajtott altatásos műtéttől az oltási rendszeren át szervátültetésig, közli az egyetem honlapja.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink