2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kiadták az adatokat a Mátrai Erőmű szennyezéséről

Közérdekű adatigénylésre kiadta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azokat a mérési adatokat, amelyből világosan kiderül, hogy két alkalommal is százszorosan haladta meg a mért érték a megengedett egészségügyi határértékeket a Mátrai Erőműben még november folyamán, írja a Portfolio.

Az adatokat az Átlátszó tette közzé.

Novemberben többen rosszul lettek a Mátrai Erőműben, orrfacsaró bűz áradt a létesítményben, mely feltételezhetően az Őzse-völgyi tározóban keletkezhetett. A tározóból folyik bele a víz a Bene-patakba. Kiderült, hogy a határértéket átlépő kénhidrogént, nitrogén-monoxidot, valamint foszfor-hidrogént találtak a kiszivárgott gázokban, és jelenleg is vizsgálódnak a külső szakértők.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a MAK érték 5-10-szerese vezethet mérgezéshez, amennyiben hosszú időn át érintkezik az egészségre káros gázokkal az ember. A MAK érték azt mutatja meg, hogy egy átlagos 40 órás munkahéttel számolva mekkora az a károsanyag szint, ami még nem jelent az ember egészségére kockázatot.

A katasztrófavédelem november 11-én a MAK érték 136-szorosát mérte foszfinból (foszfor-hidrogén) az erőmű szivattyúházában, 13-án pedig az Őzse-völgyi tározó gátjánál a MAK érték 152-szeresét. A szervezet mérései azt is megerősítették, hogy jelentős volt az Őzse-völgyi patak és tározó szervesanyag-szennyezettsége is, közli a lap.

hirdetés

Könyveink