2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Készülhetünk a kétcsúcsos omikronra és a deltakronra

Úgy tűnik, kétcsúcsos lesz az omikronhullám, a deltakron rekombinánsból pedig már többet is azonosítottak, közli a 24.

Ha kontinensünkre tekintünk, jelenleg úgy tűnik, a nyugat-európai nagy „omikron-hullám” letört, és bár vannak ingadozások, jelentősebb felfutás egyelőre nem látszik. Illetve egy érdekes jelenség éppen az elmúlt hetekben jelent meg, úgy tűnik, az omikron-hullám kétcsúcsú lesz. Ennek jeleit itthon is tapasztalhattuk a napokban az esetszámok egyelőre mérsékelt emelkedése kapcsán – mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa.

Éppen az ilyen kiszámíthatatlan jelenségek miatt a legfontosabb feladat most az oltásokkal elért védelem fokozása, egyre inkább a 4. dózis minél szélesebb körű beadatásán kell gondolkodnunk. Főleg az idősebb korosztályok védelme fontos. Az időtényezőt is figyelembe véve az omikronnal szemben két oltás nem elég, legalább három szükséges a megfelelő mértékű immunizációhoz – emeli ki a szakember.

Ma már teljesen kiszámíthatatlan a koronavírus csapongása, a virológus szavaival „viharos időszakot élünk”. Szabadon, „ellenőrizetlenül” kering, terjed keresztül-kasul a világban, egymástól függetlenül jönnek létre az újabb változatok. Mi ebből az egészből annyit érzékelünk, fogunk érzékelni, hogy egyszer csak hirtelen, a semmiből előbukkanhatnak az újabb variánsok.

Ilyen például a rejtélyes deltakron, amit a delta és az omikron variáns hibridjeként szoktak bemutatni. Így is van, annyi különbséggel, hogy nem hibridről, hanem rekombinánsról van szó, és kissé sántít a deltakron elnevezés, mert valójában már többet ismerünk belőle, mindegyik a delta és az omikron egy-egy alváltozatának keveredéséből jött létre. Most jutottunk el odáig, hogy már három ilyen, „deltakronnak” nevezhető rekombinánst sikerült azonosítani. Ennél többet még nem mondhatunk róluk, azaz nem tudjuk, a gyakorlatban mindez mit jelent, illetve milyen, számunkra érdekes képességeik lehetnek. Mint ahogy azt sem, mennyire fognak elterjedni, elsőként ezt fontos szemmel tartani – az is lehet, a hirtelen jött hírnév után eltűnnek, lábjegyzetté válnak a járvány történetében, mondja a szakértő.

*

A világon 480 109 640 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 121 004 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 479 000 756 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 114 171 volt, közli az MTI.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: 24.hu, MTI)
hirdetés

Könyveink