2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kényszersterilizálás Kanadában

A kanadai Saskatchewan tartományban már legalább hatvan nő csatlakozott egy csoportos perhez, amit az egészségügyi hatóságok tagjai, illetve orvosok ellen indított két nő, miután a vád szerint kényszer-sterilizálásnak vetették alá őket, írja a Mérce.

A pert indító két őslakos nő közül az egyik beszámolt róla: annak ellenére, hogy 2001-ben, fia születése után határozottan visszautasította az egyik ottani kórház személyzetének ajánlását, hogy elkössék a petevezetékét, a kórház alkalmazottjai ezt mégis megtették, beleegyezése nélkül, miután a szüléstől még mindig legyengülten, tolószékben áttolták egy műtőbe.

Az erőszakos sterilizációk létező gyakorlatáról Kanadában már 2015-ben napvilágot láttak információk, amikor négy nő számolt be ezen élményeiről Saskatchewan-ban. Akkor a vizsgálat után a hatóságok nyilvános bocsánatkéréssel fordultak az érintettekhez, majd ígéretet tettek a sterilizációs protokollok felülvizsgálatára.

A jelenleg folyó – előkészítő szakaszban levő – jogi eljárásban olyan eseteket is vizsgálnak, amelyek tavaly, 2017-ben történtek.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet bejelentette, hogy az ENSZ-hez fordulnak még november hónapban, hogy nyomást gyakoroljanak a kanadai hatóságokra a gyakorlat felszámolásának érdekében.

A kanadai kormány tudomásul vette a nemzetközi panasztételt az ENSZ-ben, illetve a legmagasabb szinteken fogadkozik, hogy felszámolja a kényszer-meddősítés „megvetendő gyakorlatát", írja a lap.

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink