2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kemenesi Gábor szerint semmi ok nincs a pánikra

A Kínában robbanásszerűen terjedő koronavírus az európaiakra kevésbé veszélyes, köszönhetően a harmadik oltások felvételének – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor.

Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint várható volt, hogy Kínában nagyon komoly terjedést fog mutatni a koronavírus, miután a korábban épített „gátat” hirtelenjében lebontották. A víruskutató szerint Kínában az oltakozás strukturáltsága sem megfelelő, vagyis egyáltalán nem történt meg a felkészülés az omikronra. Emlékeztetett, az úgynevezett booster oltásoknak hatalmas jelentőségük volt, és azok voltak igazán jól védettek például idehaza is, akik felvették a harmadik vakcinát.

A kutató meglátása szerint a terjedés vélhetően múlt év decemberében csúcsosodott, bár elképzelhető, hogy azóta azért csökken a megjelenése a vírusnak, mert kevesebbet embert tesztelnek. Az viszont egyre inkább látszik, noha valóban kevés adat érkezik Kínából, hogy semmilyen extra új variáns nincs a háttérben, ami az ottani hullámot okozhatja.

Európában sokkal fokozatosabb, jobb volt a vakcináltsága a vírusnak, valamit a populációs immunitás (nyájimmunitás) is kedvezőbb környezetet biztosít. Leegyszerűsítve: védettebbek vagyunk – húzta alá Kemenesi Gábor –, pláne miután a szekvencia adatok azt mutatják, hogy a máshol is előforduló omikron alvariánsok azok, amik Kínában is ott vannak.

Az omikron Egyesült Államokban felbukkant új változatáról azt mondta, hogy egy úgynevezett rekombináns variánsról van szó, ami két alvariáns – genom szegmenseinek a – keveredéséből alakult ki. A víruskutató szerint ez várható volt, és biztosan voltak eddig is hasonló verziói a vírusnak, a mostani csak annyiban érdekes, hogy kezd teret nyerni. „De azt már megszoktuk ettől a vírustól, hogy minden évben egyszer-kétszer olyan új variáns jelenik meg, hogy az valamilyen oknál fogva jobban tud terjedni, mint az előzők” – fogalmazott az adjunktus az InfoRádióban, hozzátéve: arra egyelőre semmi sem utal, hogy súlyosabb lenne, pláne, hogy képes lenne kikerülni a vakcinát.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink