2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kecskeméti orvosok Hargitában

Ezen a héten a székelyföldi Csíkszentdomokoson végez szűrővizsgálatokat egy Bács-Kiskun megyei orvoscsoport.

A Kecskemétről érkezett szakorvosok a helyi Márton Áron Általános Iskola tornatermében alakítottak ki fülkéket EKG-, neurológiai, reumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, radiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyerekgyógyászati vizsgálatokra. A szűrővizsgálatokon a szomszédos települések lakói is részt vehetnek.

Az orvoscsoport évente megszervezett székelyföldi kiszállása a testvérmegyei kapcsolat része. Svébis Mihály, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója elmondta, idén fiatalodott a csapat, ugyanis a Hargita megyébe tizenkettedik éve visszatérő szakorvosok mellé újak is csatlakoztak.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője kitért arra, hogy Romániában nincs hatékony lakossági egészségügyi felmérés, ezért a székelyföldiek irigykedve tekintenek át a határon. Mint mondta, a kecskeméti orvosok jelenléte minden évben mobilizáló hatással is van a lakosság körében. Szívesen vesznek részt a megye lakói a szűrővizsgálatokon. Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke szerint Bács-Kiskun megye és Hargita megye kapcsolatának sok ezer ember számára voltak pozitív hozadékai. A szűrőprogramnak köszönhetően a megye valamennyi kistérségének lakói találkoztak már a kecskeméti szakorvosokkal.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink