2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Orosz egyetem díszdoktora a miniszter

Kásler Voronyezsben: közös onkológiai iskola alakul (Bővítve: az Emmi...)

Kásler Miklós miniszter egy orosz-magyar onkológiai iskola létrehozását jelentette be Voronyezsben, írja a RIA hírügynökség nyomán az Index.

Kásler Miklós miniszter ezt azt követően jelentette be, miután találkozott és tárgyalt a régió kormányzójával hétfőn. Az intézménynek Moszkvában, Budapesten és Voronyezsben lesznek központjai, írja az Index a RIA hírügynökség tudósítása nyomán

A tervek szerint orosz tudósok és orvosok dolgoznak majd együtt, hogy a molekuláris szintű patológiai folyamatokat tanulmányozzák. Kásler azt is bejelentette, hogy a magyar rektori konferencia és az orosz rektori tanács közösen tárgyalnak majd a további együttműködés lehetőségéről. A voronyezsi kormányzó, Alexander Guszev azt mondta, 2019-ben indul a projekt, nagy forrásokat fordítanak majd erre.

Kásler Miklóst díszdoktorrá avatták

Szerdán délután az Emmi is hírt adott az eseményről. Mint írják, november 12-én díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét Voronyezsben, a Nyikolaj Burdenko Állami Orvostudományi Egyetem 100. évfordulójára megrendezett ünnepségen.

A ceremónia után az EMMI minisztere megbeszélést folytatott A. V. Guszev voronyezsi kormányzóval. A találkozón a két fél egyeztetett többek között a medikusképzésben történő további együttműködésről, az ösztöndíjak odaítéléséről, valamint a képzések kölcsönös támogatásáról.

Megegyeztek abban is, hogy bővített egyetemi jegyzetekkel, tankönyvekkel segítik a hallgatókat, és folytatják a diákcsereprogramokat. Célul tűzték ki konferenciák, továbbképzések rendezését egyetemi hallgatók és végzett orvosok számára egyaránt, ezzel a kezdeményezéssel is szorgalmazzák a folyamatos orvos szakképzést és a közös gyakorlati tevékenységet.

Az onkológiai oktatásban való együttműködés mélyítése érdekében magyar kezdeményezésre egy olyan onkológiai iskolát terveznek létrehozni Közép- és Kelet-Európa számára, amelynek a központjai Budapesten, Moszkvában és Voronyezsben lennének.

A tárgyaláson elhangzott, hogy magyar-orosz, közös kutatásokra nyílik lehetőség, amelyek a legmagasabb technikai színvonalon valósulhatnak meg.

Az orosz és a magyar rektori konferencia találkozásáról is egyeztettek, amelyre Budapesten kerül majd sor, ami azt jelenti, hogy minden tudományág területére ki lehetne terjeszteni az együttműködést. Többek között nagyon jelentős tudományos eredményhez juthatnánk közös régészeti és archeogenetikai kutatások révén, mely mind a két nemzet számára fontos.

hirdetés

Könyveink