2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kásler Miklós fogadta a román egészségügyi minisztert

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten találkozott Sorina Pintea román egészségügyi miniszterrel.

A megbeszélésen áttekintették a magyar és a román kormány közötti egészségügyi együttműködés aktuális kérdéseit.

Kásler Miklós elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén nyáron regionális miniszteri és szakmai onkológiai konferenciát szervez Budapesten. Bizakodását fejezte ki, hogy Románia is aktívan csatlakozik az onkológiai együttműködés regionális szintű erősítéséhez. Reményét fejezte ki, hogy román partnere is részt vesz az eseményen, egyúttal kérte, hogy a konferencia keretében hivatalosan bemutatkozó Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémiába Románia delegáljon egy akadémikust.

Kásler Miklós hivatalában fogadta Sorina Pintea román egészségügyi minisztert (Fotó: Bartos Gyula, kormany.hu)
Kásler Miklós hivatalában fogadta Sorina Pintea román egészségügyi minisztert (Fotó: Bartos Gyula, kormany.hu)

A felek egyetértettek a két ország közötti egészségügyi együttműködés kiszélesítésére, különös tekintettel a ritka betegségekre és az oltóanyagokra vonatkozóan. Bizakodásuknak adtak hangot, hogy hamarosan aláírásra kerülhet a két tárca közötti megállapodás, amely a tüdő-transzplantáció terén teszi lehetővé együttműködés kialakítását. Sorina Pintea javaslatot tett egy szakértői csoport létrehozására, amely a konkrét együttműködésre vonatkozó munkatervet dolgozná ki.

A román miniszter tájékoztatta vendéglátóját a Romániában 2017-ben, a rákkutatás kapcsán bevezetett programokról, megemlítve, hogy a nagybányai radióterápiás központ április 3-án kezdi meg működését. Egyúttal megköszönte, hogy idáig a budapesti központ fogadott román betegeket is.

hirdetés

Könyveink