2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kardiovaszkuláris területen a világ 55. legjobbja a Semmelweis

Több szakterületen is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem a „US News Best Global Universities” 2022-es rangsorában.

A „US News Best Global Universities” 2022-es világrangsorának 8 szakterületi listájára került fel a Semmelweis Egyetem. Idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legjobb helyezést, ahol egyedüli magyar egyetemként jegyzik: a tavalyi 87. helyén 32 pozíciót javítva immár a világ 55. legjobbja lett ezen a területen. 2020-ban még a 112. helyezést érte el, vagyis két év alatt 57 helyet lépett előre. A listán olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Heidelbergi Egyetem, a Cambridge Egyetem, vagy az Ultrechti Egyetem. Az első helyen a Harvard Egyetem található.

Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy kardiovaszkuláris a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 4. a világon. (Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.) A nemzetközi együttműködést tekintve az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén a 15. az intézmény a szakterületen. (Ez az egyes közlemények hasonló korú, típusú (article/review) azonos szakterületű közlemények átlagos idézettséghez viszonyított arányát mérő indikátor.)

Jelentősen, 34 helyet lépett előre az egyetem Endokrinológia és metabolizmus területén, ahol egyedüli magyar intézményként szerepelve a rangsorban immár a 121. helyen áll. Itt a „sokat idézett cikkek százalékos aránya, amelyek a legtöbbet idézett 1% közé tartoznak” nevű indikátor esetében érte el az egyetem a legjelentősebb fejlődést. Emellett az egyetem ezen a szakterületen a legjobb 100 közé tartozik a konferenciák, a normalizált idézettség hatás és a nemzetközi együttműködés indikátoraiban is.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink