2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Karanténban a cseh országos tisztifőorvos

Csehországban karanténba vonult Jarmila Rázová országos tisztifőorvos is, miután pozitív lett a koronavírus tesztje.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi új esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a járványügyi szakemberek a helyzet további romlására számítanak. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent.

Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is.

Szerda délelőtt jelentették be, hogy karanténba vonult Jarmila Rázová országos tiszti főorvos is, miután pozitív lett a koronavírus tesztje. Gabriela Stepanyová, az egészségügyi tárca szóvivője szerint már keresik azokat a személyeket, akikkel Rázová az utóbbi napokban közelebbi kapcsolatba került. Adam Vojtech, az egészségügyi tárca vezetője azonnal lemondta vidéki látogatását és hivatalában elszigetelve dolgozik, miután találkozott a minap Rázovával.

Vojtech még korábban a rádióban azt mondta, hogy a hatóságok jelenleg nem terveznek újabb országos óvintézkedéseket, például a üzletek vagy a vendéglők nyitva tartásának a korlátozását. A miniszter továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Csehországban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a szám még 39 volt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink