hirdetés
hirdetés
2019. június. 19., szerda - Gyárfás.
hirdetés

Kanyaró: Lengyelországban is terjed

Lengyelországban is terjed a kanyaró: év elejétől szeptember végéig 123-an betegedtek meg, míg az előző év azonos időszakában 46 eset volt.

hirdetés

A legtöbb esetben a megbetegedést a külföldről érkező személyeknél állapították meg. A megelőző intézkedésekkel összefüggésben példaként felhozta azt, hogy nemrégen a kelet-lengyelországi Siedlce városban 200 embert oltottak be, mind egy helyi cég által alkalmazott külföldiek, akik gyerekkorukban nem kaptak védőoltást – mondta a lengyel országos higiéniai intézet (GIS) szóvivője, Jan Bondar a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A siedlcei kórház honlapján található közleményben olvasható: a lengyelországi megbetegedések növekvő száma a keleti szomszédságban  Fehéroroszországban és Ukrajnában  terjedő járvánnyal függhet össze.

Bondar kiemelte a  védőoltások fontosságát.

Ott, ahol lemondanak a védőoltásról, számolni kell halálesetekkel is,  a statisztika könyörtelen  figyelmeztetett Bondar. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa-szerte az első félévben 41 ezer fertőzést regisztráltak, a betegség 37 esetben halált okozott.

Lengyelországban 1975 óta kötelező a kanyaró elleni védőoltás. Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIZP) honlapján található adatok szerint 2017-ben a lakosság 94 százaléka volt oltással védett, és 93 százalékuk részesült a második, emlékeztető oltásban is. Az oltottak száma az utóbbi évtizedben csökken, tavaly első alkalommal nem érte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által tanácsolt 95 százalékos szintet.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink