2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kanada a világon elsőként toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t

Kanada az első ország a világon, amely a vegyipar ellenkezésének dacára toxikusnak nyilvánította a számos termékben megtalálható a biszfenol-A vagy BPA néven ismert vegyületet.

Két héttel azután, hogy az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA úgy nyilatkozott, a BPA-ként ismert vegyület kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre, Kanada hivatalosan is felvette azt a toxikus anyagok listájára, mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású anyagot.

Az egyebek közt cumisüvegekben és élelmiszercsomagolásban lévő vegyület használatának korlátozásában is Kanada volt az első, amikor 2008 októberében megtiltotta használatát cumisüvegekben. Tanulmányok szerint a polikarbonátokban használt műanyagadalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre. Franciaország, Dánia, Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama szintén korlátozta a biszfenol-A használatát.

A BPA-t általában a korrózió megelőzésére használják, így megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel, prosztata megbetegedésekkel, viselkedési problémákkal és a termékenységgel is.

Augusztusban a Kanadai Statisztikai Hivatal arról számolt be, hogy a 6 és 79 év közti kanadai férfiak 91 százalékának vizeletében kimutatható volt a BPA, amely a természetben nem fordul elő.

Európában elsőként Dánia tiltotta be idén márciusban a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek. Magyarországon a Levegő Munkacsoport májusban hívta fel a figyelmet az anyag veszélyeire.

(forrás: MTI, CBC)
hirdetés

Könyveink