2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jöhet a koleszterin és a kávé!

570 oldalas szakértői ajánlást készítettek az Egyesült Államokban az egészséges táplálkozás új irányelveiről, adja hírül az Origo.

Erős bizonyítékaink vannak arra, hogy nem szükséges ételcsoportokat kiiktatni, vagy egyetlen diétás módszerhez ragaszkodni az egészséges életmód érdekében – mondta dr. Barbara Millen (Millennium Prevention, Westwood, MA) a Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága (DGAC) elnöke, valamint társelnöke, dr. Alice Lichtenstein (Tufts University, Boston, MA).

A bizottság ajánlásai – amelyet 18 hónapos munkával készítettek elő – új tudományos bizonyítékokat idéznek, amelyekkel felülvizsgálják a 2010-es Amerikai Étrendi Tanácsok javaslatait. A bizonyítékok összefoglalását és az ajánlásokat az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi, Humán szolgáltatási és Mezőgazdasági minisztériumainak mutatták be.

Az ajánlások kis mértékben eltérnek a korábbiaktól abban, hogy nem korlátozzák az egyének étkezése során bevitt koleszterin mennyiségét.

A 2010. évi diétás tanácsokban a napi koleszterin célt kevesebb, mint 300 mg-ban állapították meg. Most az étkezéskor bevitt koleszterint „nem tartjuk olyan tápanyagnak, amely túlfogyasztható", és a legfrissebb bizonyítékok szerint „nincs érzékelhető kapcsolat" a szívbetegség és az étkezés során bevitt koleszterin között.

A koffeint nem tartják a továbbiakban az emberek ellenségének. Tény – ahogy a tanácsadó bizottság mondja – hogy napi 3-5 csésze kávé fogyasztása az egészséges étrend része lehet, és az adatok azt mutatják, hogy a kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a mennyiség 400 mg koffein naponként. A hozzáadott cukor, a zsíros tej vagy a tejszínes kávé viszont nem ajánlott!

Az ajánlás szerzői azt mondják, hogy már kisgyermekkortól a víz legyen szomj oltására alkalmas folyadék, ezt kellene természetesnek tekinteni megszokni a gyerekeknek.

Bővebben az Origon.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink