2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jelentős béremelés Nagy-Britanniában

Az elmúlt 10 év legjelentősebb béremelését jelentette be a közszférában egymillió ember, köztük az egészségügyiek számára a brit kormány.

A tervek szerint a fegyveres erők tagjai 2,9, a büntetés-végrehajtásban dolgozók 2,75, a tanárok 3,5, a rendőrök 2, az orvosok szintén 2 százalékos béremelésre számíthatnak még az idén. A béremelésekre fordítandó összeget az egyes minisztériumoknak kell kigazdálkodniuk a kormány tájékoztatása szerint. A brit kormány a tavalyi évig egyszázalékos béremelési plafont tartot életben, amelynek eltörlését a legtöbb szakszervezet mellett az ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt is követelte. Az egyszázalékos felső határ hatályon kívül helyezését végül Angliára és Walesre vonatkozóan jelentették be 2017-ben, és akkor az állami egészségügyi szolgálatban (NHS), a büntetés-végrehajtásban és a rendőrség kötelékében dolgozók esetében jelentettek be magasabb emelést a következő évre. 2018 márciusában az egészségügyi dolgozókkal újabb megállapodást kötöttek, amely három év alatt 6,5 százalékos béremelést irányozott elő.

Az egyszázalékos plafon eltörlése becslések szerint négymilliárd fontba kerül a költségvetésnek. Az intézkedéssel a munkaerő toborzása és megtartása és a morál erősítése volt a célja a kormánynak kommentárok szerint. Rávilágítottak arra, hogy a tanári pályán például tíz éven belül jelentős létszámhiány alakulhat ki, ha nem tudják vonzóvá tenni ezt a munkát. Az egészségügyben pedig már így is jelentős a létszámhiány.

A szakszervezetek a kedden bejelentettnél jelentősebb, 5 százalékhoz közelítő béremelést szorgalmaztak, hogy "kárpótolják" a közszféra dolgozóit az előző kormányfő, David Cameron által nyolc éve bevezetett megszorító intézkedésekért.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink