2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Jelentés a kolerajárványról

Már több mint ezer halálos áldozata van Malawiban a 2022 márciusa óta tartó kolerajárványnak, közölte szerdán a dél-afrikai ország egészségügyi minisztériuma.

Az MTI nyomán az ATV honlapja azt írja: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvántartása szerint ez a legtöbb halálos áldozattal járó kolerajárvány, amely valaha Malawiban kitört. Hasonlóan súlyos helyzet legutóbb 2001-2002-ben fordult elő, amikor 968 kolerás haláleset történt.

Tavaly március óta 30 621 fertőzöttet jegyeztek fel. A legtöbb haláleset két nagyvárosban, Lilongwében és Blantyre-ben történt. Ezekben a városokban a közelmúltban ismét megnyitották a járvány terjedésének megakadályozása érdekében bezárt iskolákat.

A kolera hasmenéssel és hányással jár, főleg a kisgyermekekre veszélyes. A fertőzést baktériummal szennyezett víz vagy élelmiszer okozhatja. Az egészségügyi tárca közleményében a higiéniai szabályok betartására, az alapos kézmosásra és fertőtlenítésre hívta fel a figyelmet: mint írták, a halottakat a helyi szokások szerint a családtagok mosdatják, akik később a torra szánt ételt is készítik nem feltétlenül megfelelő önfertőtlenítés után.

A WHO szeptemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kolera világszerte egyre több helyen üti fel a fejét az évekig tartó csökkenő esetszám után, s ezt a világszervezet mások mellett a szegénységgel, a háborús konfliktusokkal és a klímaváltozással magyarázta.

Kolerában évente 1,3-4 millióan szenvednek, a betegség mintegy 143 ezer ember halálát okozhatja évente.

(forrás: ATV/MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink