2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Izrael: hatékony a harmadik oltás

Hatékony a harmadik oltás a koronavírus-fertőzés átadásának és a Covid-19 betegség súlyos formája kialakulásának megelőzésében az előzetes izraeli adatok szerint, jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja csütörtökön.

A nemzetbiztonsági tanács adatai szerint az emlékeztető, harmadik oltással vakcinázottak magas szinten termelnek antitesteket a SARS-CoV-2 koronavírus delta változata ellen, és ez jelentősen javítja az oltottak védettségét.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint eddig 1 201 254 izraeli vette fel a harmadik oltást, a lakosság csaknem 13 százaléka. A 90 év felettiek 62,7 százalékát, a 80-90 évesek 68 százalékát, a 70-80 év közöttiek 72,2 százalékát, a 60-70 közöttiek 55,4 százalékát, az 50 és 60 év közöttiek 26,3 százalékát már harmadszor is beoltották az augusztus elején kezdődött új oltási kampányban.

A minisztérium szerint a mellékhatások enyhék és a korábbihoz hasonlóak, és az adatok alapján azt javasolják a harmadik oltásra jogosult 50 évnél idősebbeknek, hogy haladéktalanul látogassanak el a számos városban éjszaka is működő oltópontokra. Az egészségügyi minisztérium szaktanácsadó testülete csütörtök este dönt a harmadik dózis korhatárának csökkentéséről, várhatóan 40 éves kortól lehet majd kérni az emlékeztető oltást.

Pillanatnyilag nagyon szép adatokat látunk a megerősítő adag hatékonyságáról. Jelentős a különbség az idősebb lakosság körében azok között, akik megkapták a harmadik adagot, és azok között, akik nem – nyilatkozott Tal Bros, a grémium egyik tagja a 103-as kereskedelmi rádiónak csütörtökön.

A kórházba került be nem oltottak átlag életkora 55 év, az oltottaké viszont 75.

A magukat fiatalnak és egészségesnek tekintő, oltatlan 55 évesek, különösen ha egy kicsit túlsúlyosak, egy kicsit cukorbetegek és kissé magas vérnyomásuk, ha végül megfertőződnek és kórházba kerülnek, akkor gyakran nagy mértékben romlik a helyzetük, lélegeztetőgépre kerülnek, és életüket veszthetik  mondta az orvos-szakértő.

105 koronavírusos halálesetből 103 ember nem oltatta be magát. Ebben a kérdésben nincs helye ellenvéleménynek, nem fogadom el a másféle vélekedést  mondta szerda esti sajtótájékoztatóján Naftali Bennett miniszterelnök, és ismét oltakozásra szólította fel az izraelieket a hatalmas anyagi áldozatokat követelő országos zárlat elkerülése érdekében.

Kicsi a kockázata, hogy a beoltottak elkapják a vírust

Alacsony a kockázata, hogy a Covid-19 ellen megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek az új koronavírussal   állapította meg egy új, átfogó brit elemzés. Azonban a beoltott, delta variánssal megfertőzött felnőttek vírusmennyisége az oltatlanokéhoz hasonló  számolt be a kutatás eredményeiről a The Guardian online kiadása.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy egyelőre nem tudni, mennyire fertőznek meg másokat az oltottak, ha elkapják a vírus delta variánsát. Lehetséges, hogy nagy mennyiségű vírust hordoznak, de rövidebb ideig  mondta Sarah Walker, az Oxfordi Egyetem orvosi statisztikai és járványtani professzora.

A tény, hogy nagy mennyiségű vírust hordozhatnak, arra utal, hogy a még oltatlanok nincsenek annyira védve a delta variánstól, amennyire reméltük  tette hozzá Walker.

A Covid-19-hez köthető pozitív tesztek, kórházi ápolások és halálozások száma enyhén emelkedett az utóbbi hetekben az Egyesült Királyságban. Az egyelőre elbírálásra váró tanulmány azt találta, hogy a vakcinák hatékonysága a korábban domináns alfa variánshoz képest a delta esetében alacsonyabb.

A King's College London gyógyszerészeti professzora, Penny Ward megjegyezte, hogy a Covid-19-cel kapcsolatos kórházi ápolások eddigi előfordulása azt mutatja, az oltások attól mindenképpen megóvják az embereket, hogy a betegség súlyos formája alakuljon ki náluk.

Az oxfordi tudósok tanulmánya mintegy 2,6 millió orr- és torokváladék mintájának eredményeit vette alapul. A mintákat több mint 384 500 felnőttől vették 2020 decembere és 2021 május közepe között. Az eredményeket összevetették a delta variáns uralkodóvá válásának időszaka, vagyis május közepe és augusztus elseje között végzett több mint 811 600 teszttel, amelyhez 358 983 felnőtt adott mintát.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink