2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ismét felbukkant a kanyaró az Egyesült Államokban és Ausztráliában

Az Ausztrál Egészségügyi Minisztérium tájékoztató kampányt indított, New York állam Rockland County megyéjében pedig közegészségügyi válsághelyzetet hirdettek a kanyaró felbukkanása miatt, mely elsősorban a vallási előírásoknak és az oltásellenes mozgalmaknak köszönhető, közölte a PharmaOnline.

Bár Ausztráliában 2014-ben, az Egyesült Államokban pedig 2000-ben eradikáltnak nyilvánította a WHO a kanyarót, a közelmúltban diagnosztizált szokatlanul magas esetszám miatt a hatóságok intézkedések bevezetésére kényszerültek, írja a lap.

Az Ausztrál Egészségügyi Minisztérium április 8-án, hétfőn indított országos kiterjedésű edukációs kampányt, melyben arra bátorítja a lakosságot, főként a külföldre utazókat, hogy oltassák be magukat kanyaró ellen, mivel hirtelen jelentős emelkedést figyeltek meg a betegséggel orvoshoz fordulók számában. Tavalyelőtt egész évben 81, tavaly pedig összesen 103 esetet regisztráltak az egész ország területén, míg idén március végéig már 83 új beteg kapott orvosi ellátást.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Egyrészt a változó oltási programok miatt Ausztráliában az 1966-1994 között született gyermekeknél előfordulhatott, hogy a védettséget biztosító kétszeri oltás helyett csak egy vakcinát kaptak, másrészt a közelmúltban felerősödött oltásellenes mozgalom miatt sokan egyáltalán nem oltatták be gyermekeiket. A minisztérium tájékoztatása szerint az átoltottság a 2 éves ausztrál gyermekek körében így is 93,5%, ám a kedvezőtlen folyamatnak minél hamarabb gátat kell vetni.

Sokkal súlyosabb a helyzet az Egyesült Államok New York államában fekvő Rockland County megyében, ahol egészségügyi válsághelyzetet hirdetett ki a helyi közegészségügyi felügyelet. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy átmenetileg (30 napra) kitiltották a beoltatlan kiskorú gyermekeket olyan helyekről, ahol 10 embernél több gyűlhet össze egyszerre, beleértve a közoktatási intézményeket és a tömegközlekedési eszközöket is.

A New York Citytől mindössze 40 kilométerre fekvő, 300 ezer lakosú, Rockland Countyban 153 új kanyarós esetet diagnosztizáltak csak az idei évben. Az októberben indított oltásra felhívó kampány ellenére az 1-18 év közötti gyermekek 27%-a maradt beoltatlan. A legrosszabb a helyzet az ultra-ortodox zsidó környékeken, ahol vallási okokból ellenzik az oltásokat. Az USA 50 államának mindegyikében a beiskolázás kötelező feltétele a beoltottság, ám 47 állam – köztük New York is – egyes esetekben megenged mentességet, például vallási okokra hivatkozva. A megye közegészségügyi hatósága 500 új oltást végzett az előző napokban, ezzel remélik, hogy hamarosan sikerül 93%-os átoltottságot elérni. A járvány a hatóságok szerint külföldről érkező utasokról terjedt el a megyében; olyan lakosok kapták el a betegséget, akik nem voltak beoltva.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink