2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ischgl polgármestere szerint nem történt mulasztás a közkedvelt síterepen

Sem Tirol tartomány, sem pedig Ischgl vezetése nem követett el mulasztást, mondta Werner Kurz, Ischgl polgármestere az osztrák sajtónak. A település vezetését azzal vádolják: felelős azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus. Nemzetközi összefoglaló.

"A legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint cselekedtem", nyilatkozta Werner Kurz, a  koronavírus melegágyaként is emlegetett  Ischgl polgármestere. "Nem tőlünk ered a vírus, sőt nem is nálunk állították elő". Hangsúlyozta azt is, hogy követte a hatóságok valaemennyi utasítását, és utólag elemezni fogják a történteket. Arra a kérdésre, nem kellett volna korábban elrendelni a szórakozóhelyek bezárását, illetve nem lett volna még célszerűbb lezárni az egész síterepet, azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nincs teljes jogú döntési jogköre.

Tirol tartomány vezetése március 5. előtt tudta meg, hogy 15 izlandi turistának Ischglben töltött szabadsága után pozitív lett a koronavírus-tesztje, ám a síterepen akkor még senkinél nem merült fel a fertőzés gyanúja. Azokat a szállodákat, ahol az izlandi turisták laktak, értesítették, és egyben felszólították, hogy jelentsék az esetleges fertőzésgyanús eseteket. Az első koronavírus-fertőzés két nappal később vált ismertté, a Kitzloch nevű szórakozóhely egyik norvég csaposának tesztje lett pozitív.

Paznauntal településeit, köztük Ischglt március 13-án helyezték karantén alá. A település vezetését, a szállodák, illetve a felvonók üzemeltetőit azzal is vádolják, hogy a karantén elrendeléséig nem hoztak óvintézkedéseket, akkor pedig felszólították alkalmazottaikat és a vendégeket, hogy a hatóságok megérkezése előtt hagyják el a síterepet. A polgármester elismerte, hogy néhány vállalkozó feltehetően valóban "utcára tette" a vendégeket és a náluk dolgozó vendégmunkásokat. Werner Kurz azonban őket is védelmébe vette, szerinte ugyanis ezek a vállalkozók kizárólag  az emberek érdekében cselekedtek.

"Csak azt szerették volna, hogy a vendégek még a korlátozások érvénybe lépése előtt hazajussanak", vélekedett. Elismerte ugyanakkor, hogy az akció szerencsétlenül, illetve kissé kaotikusan zajlott, ami szerinte érthető abban a helyzetben, hiszen egyszerre 8-10 ezer turista akarta elhagyni a síterepet.

Időközben az innsbrucki ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben. Az a gyanú merült fel ugyanis, hogy az egyik szórakozóhelyen az egyik női vendégmunkás koronavírus-tesztje  már február végén  pozitív lett, erről azonban nem értesítették a hatóságokat. Nem történtek lépések március 7-ét követően sem, amikor a norvég csapos koronavírus-tesztje pozitív lett. Günther Platter, Tirol tartományi vezetője többször is hangsúlyozta, hogy "minden emberileg lehetséges intézkedést" meghoztak a lakosság védelmében.

A Tirol 279 településén elrendelt vesztegzárat kedden feloldották. Paznauntal öt települése, köztük Ischgl továbbra is karantén alatt van.

*

A koronavírus-fertőzések számának növekedését jelző görbe töretlenül emelkedik Belgiumban, ahol szombaton meghaladta a 28 ezret az igazolt esetek száma. Hollandiában egy nap alatt mintegy 1500-zal, Luxemburgban 108-cal emelkedett a jelentett esetek száma. Belgiumban a szombaton közölt adatok szerint 28 018-ra növekedett a fertőzöttek száma. Noha az 1351 új eset nem számít rekordnagyságúnak, a járványgörbe továbbra is meredek emelkedést mutat. Az elmúlt 24 órában újabb 327 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben. Közülük 106-an kórházban, 219-en idősek otthonában. A halottak 55 százaléka hunyt el kórházi körülmények között, 42 százalékuk idősotthonban. A fertőzésben elhunytak száma Belgiumban 3347 nőtt, amíg az adat kedden 2523-volt.

Belgium továbbra is a tizedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően. A La Libre Belgique című belga napilap szombati számában arról írt, hogy a kormány szerdán dönt a közel egy hónapja tartó, április 19-ig meghirdetett, kijárási korlátozást, valamint az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével szinte minden üzlet bezárását elrendelő intézkedések esetleges meghosszabbításáról. A napilap úgy tudja, az ideiglenes szabályozás várhatóan május 3-ig marad érvényben. A kormány szerint a járványgörbe folytatódó emelkedése miatt még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának, arra csak fokozatosan kerülhet sor a járvány majdani, esetleges újabb hulláma miatt. A szezonális munka iránti igény miatt a tervek szerint legelőször a kertészetek, faiskolák és a barkácsáruházak számíthatnak nyitásra, közölték.

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése. A szombaton közzétett adatok szerint csaknem 1500 új fertőzöttet azonosítottak az országban, mintegy 500-zal többet, mint pénteken. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint jelenleg 23 249 a fertőzöttek száma, és 2511 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek, mintegy 120-szal több, mint előző nap. Ez idáig 287-en gyógyultak fel.

Luxemburg a járvány általános lassulásáról adott hírt, azonban még a szigorú intézkedések ellenére is 108 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben szombatra virradóra, míg pénteken 81-et. Az összesítés szerint az országban 3223 a fertőzöttet tartanak nyilván, valamint újabb két ember halálával 54-re emelkedett az áldozatok száma. A betegségből eddig 500-an gyógyultak meg, számuk harmadik napja nem emelkedik.

*

Romániában először emelkedett 500 fölé az egy nap alatt észlelt új koronavírus-fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs szombat koradélután közölt összesítése szerint az elmúlt 24 órában jegyzett 523 megbetegedéssel 5990-re emelkedett a romániai fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 25-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, a halottak száma 282-re emelkedett. A járvány kezdete óta 758 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 25-tel több mint egy nappal korábban, jelenleg 208 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Tovább csökkent az elkülönítettek száma, jelenleg kevesebb mint 25 ezren vannak intézményes karanténban, és több mint 74 ezren lakhelyi elkülönítésben. A hivatalos közlés szerint 694 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban, közülük 43-an belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.

*

Spanyolországban tovább mérséklődik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta halálozás mértéke, az elmúlt 24 órában 510-en veszítették életüket, 95-tel kevesebben mint egy nappal korábban, tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. A hivatalos napi jelentés szerint a járvány megjelenése, január vége óta 16 353 halálos áldozatot követelt, pénteken 605-en, csütörtökön 683-an haltak bele a fertőzésbe. Az elhunytak száma március 24. óta nem csökkent eddig a napi 600 alá. A koronavírus jelenlétét eddig 161 852 embernél mutatták ki, szombaton 4830, pénteken 4576, csütörtökön 5756 újabb esetet szűrtek ki a vizsgálatok.

*

Keddtől megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint, aki május 4-éig meghosszabbította az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást.

*

Csehországban szombat reggel 5735 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 146-al több, mint pénteken. A növekmény jóval alacsonyabb, mint az előző heti napi 253-as átlag. A Covid-19 betegségben eddig 123-an haltak meg, a gyógyultak száma 370-re emelkedett. A halálesetek száma pénteken tízzel, a gyógyultaké pedig 61-gyel nőtt. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 120 285 tesztet végeztek. A pénteki tesztek száma 5431 alacsonyabb, mint az előző napok mintegy nyolcezres átlaga.

*

Legkésőbb húsvét után egyre többen belefáradnak a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségbe, és az össztársadalmi léptékű kimerültség hatására meredeken csökkenhet a kormányzat válságkezelő munkájának támogatottsága, figyelmeztet a német szövetségi belügyminisztérium egy szombaton kiszivárgott belső elemzésben. Ugyancsak szombati adatok szerint az igazolt fertőzések számának alakulása alapján a járvány továbbra is viszonylag lassan terjed Németországban. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint szombat délelőttig 117 658 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4133 esettel több az egy nappal korábbi 113 525-nél.

*

Donald Trump amerikai elnök megismételte, hogy készen áll a koronavírus-járvány miatt leállt gazdaság újraindítására, de hozzátette, hogy május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokat és megindítani a munkát. A tájékoztatón ezúttal is részt vett Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, továbbá Deborah Birx járványügyi szakember. Mindketten a kormányzati munkacsoport tagjai. Fauci arra hívta fel a figyelmet: valószínűleg hónapokba telik, míg a most kipróbálás alatt álló szerekről kiderül, hogy közülük melyik lesz alkalmas terápiás kezelésre. Birx doktornő pedig azt emelte ki, hogy bár biztató jelek mutatkoznak, a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés