2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kitekintő

Iránban a leggyorsabb a tudományos növekedés

Miközben Kína kezdi megelőzni tudományos téren is az Egyesült Államokat, a Közel-Kelet, élén Iránnal figyelemre méltó fejlődésen esik át.
Nagyon úgy tűnik, hogy az idei év Iráné lesz, hangoztatják az elemzők. Az ország tudományos teljesítménye tizenegyszer gyorsabban nőtt, mint a világ átlaga, amivel az összes többi országot megelőzik – bár tény, hogy van hová fejlődniük. A Web of Science adatbázisban található publikációk arról tanúskodnak, hogy a Közel-Kelet előretörése – elsősorban Törökország és Irán okán – közel négyszer gyorsabb a világátlagnál.
 
A kanadai Science-Metrix adatelemző cég részletes jelentést tett közzé az „ismeretteremtés geopolitikai eltolódásairól” az 1980-as évektől kezdve. „Ázsia gyorsabban zárkózik fel, mint azt korábban gondoltuk, Európa jobban tartja a pozícióját, mint azt a legtöbben várták, de a Közel-Kelet az a terület, amire igazán oda kell figyelni” nyilatkozott a jelentés szerzője, Eric Archambault.
 
A világ tudományos outputja folyamatos növekedést mutat: az 1980-as éves 450 000 publikációval szemben 2009-ben másfélmillió jelent meg, miközben Ázsia a publikációk terén tavaly megelőzte az Egyesült Államokat. Irán publikációi a szervetlen és a nukleáris kémia, a nukleáris- és részecskefizika, valamint az atomtechnika területein dominálnak. Az utóbbival kapcsolatos publikációik 250-szer gyorsabban növekedtek mint a világátlag, miközben gyógyászati és mezőgazdasági kutatások terén is fejlődés figyelhető meg az országban.
 
A Science-Metrix előrejelzése szerint az idén Kína ugyanannyi szakmailag lektorált természettudományi és műszaki munkát fog kiadni, mint az USA. Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, 2015-re Kína minden területen utolérheti az Egyesült Államokat, bár 2030-ig az élet- és a társadalomtudományok terén az USA előnye megmaradhat. Kína fejlődése nem hat újdonságként, azonban azt kevesen tudták, hogy szakmailag lektorált tanulmányaik száma ötször gyorsabban növekszik, mint az amerikaiaké.
 
„Európa együttműködési törekvései gyümölcsözőek” – folytatta Archambaut, elszakadva az ázsiai-amerikai összevetéstől. Európa a határain túlnyúló erőteljes befektetéseivel megtartotta pozícióját, és jelenleg a világ tudományos termésének több mint harmadát adja, ezzel területi megoszlásban az első helyen áll, mögötte Ázsia található 29, illetve Észak-Amerika 28 százalékkal. A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a terület fejlődése jelentősen lelassult, csak 2006-ban tértek magukhoz az utódállamok. Latin Amerika és a Karibi-térség jelentős növekedést mutat, azonban igen parányi részt képviselnek világszinten. Óceánia, Európa és Afrika fejlődésének üteme az elmúlt 30 évben gyakorlatilag változatlan, egyedül Észak-Amerika tudományos termelése fejlődik „számottevően lassan” a világ egészéhez mérten.
 
„A publikációk száma nem tükrözi a minőséget” – ismerte el Archambaut. A minőségnek is van természetesen fokmérője, például a publikációkra való hivatkozások száma, amiben Ázsia korántsem jár az élen, azonban ezen az alapon figyelmen kívül hagyni előretörésüket igen kockázatos lenne, vélekedik Archambaut. „Az 1960-as években, amikor a japán autók elkezdtek beáramlani az amerikai piacra, az amerikai gyártók nem ismerték el minőségbeli előnyüket” – ami hatalmas piacirészesedés-vesztéshez vezetett Japán javára. „Ázsia az élre tör a tudományban, miközben Észak-Amerika fokozatosan lemarad” – foglalta össze az üzenet lényegét Archambaut.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink