2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Infekciókontroll: amiről még nem volt idő beszélni

Az Egészségügyi Vezetők Szaklapja tizedik alkalommal rendezi meg hagyományos Infekciókontroll Konferenciáját és Továbbképzését.

A sorozat töretlen folytatása is jelzi, hogy a szakmai szervezőbizottság is osztja a szervezők véleményét, hogy az infekciókontroll-tevékenységek és annak a kórházi menedzsmentek felé történő bemutatása képezik az egészségügy egyik legjelentősebb és jelentőségében egyre fokozódó transzlációs teendőjét függetlenül attól, hogy a fertőzések egyes közösségeket, a népesség foglalkozási vagy alapbetegség által kijelölt csoportjait érintik-e, vagy világszerte söpörnek végig. Idén azonban tovább is lépünk a témákkal: lévén az infekciókontroll betegbiztonsági kérdés, konferenciánkon teret kapnak e szélesebb témakör előadásai is a NEVES Egyesület a Betegbiztonságért szervezésében.

Ha már jubileum, a X. konferencia visszatekintésre is alkalmat ad a szervezőknek: melyek voltak az elmúlt évtized legfontosabb témái, ezek közül melyek látszanak megoldódni, illetve időszerűek a mai napig is. Kérdés, hogy a prevenció mennyire fontos összlakossági szinten és az egészségügyi ellátás részeként, hogy melyek a multirezisztens kórokozók emelkedő előfordulásának okai és ezt hogyan lehetne visszafordítani. Vajon milyen hatást fejtett ki a földrajzi távolságok lerövidülése, az átfogó kormányzati irányítású ismeretterjesztő kampányok a fertőzések okairól, megelőzésükről, a védőoltásokról, az antibiotikumok használatáról, a kórházi fertőzésekről? Előadóink között van infektológus, epidemiológus, higiénikus, gyakorló mikrobiológus, intenzív- és gyermekorvos, jogász, kórházi vezető, nemzetközi és hazai szervezet vezető tisztségviselője, tudománytörténész, kommunikációs szakember, szociálpszichológus.

Az egészségügyi ellátás egyre bonyolultabb környezetben, egyre több eszköz, technológia, gyógyszer alkalmazásával, egyre több egészségügyi szakember közös munkájaként zajlik. A betegek is nagyobb egyéni kockázatokat hordoznak az ellátás szempontjából, gondoljunk csak a több krónikus betegséggel élőkre vagy az egyre növekedő várható élettartamra. Ezek a körülmények az ellátásban részvevő szakemberek oldaláról tudatosságot, az ellátók összehangolt munkáját, az ellátás menetének koordinációját és a biztonságos ellátáshoz szükséges tudás meglétét teszik elengedhetetlenné.

Így a jubileumi konferencia ezúttal első alkalommal a témához szorosan kapcsolódó, a betegek biztonságosabb ellátását segítő, tágabb fókuszú előadásokkal is bővül, így a helyes antibiotikum felhasználáshoz, valamint COVID betegek ellátásához kapcsolódó menedzsment és szervezési jógyakorlatok is bemutatásra kerülnek majd.

Részletes programterv: https://meettech.hu/ime/program/

hirdetés

Könyveink