2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Emlékpad a zirci kórház volt igazgatójának

Igazgatóként maga tolta talicskán a betegeket

Elsőként alkalmazta Magyarországon a penicillint a zirci kórház volt igazgatója, Luksz Sándor sebész, akinek emlékét utca és pad is őrzi, közli a VEOL.

Luksz Sándor tiszteletére emlékpadot állított a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány az egészségügyi intézmény parkjában, ugyanis máig tisztelettel, szeretettel gondolnak rá a helyiek és a környékbeliek, sokuk szüleit, nagyszüleit operálta, bravúros műtéteket hajtott végre, melyek révén a zirci kórház országos hírnévre tett szert, írják.

Az intézményt 1935 és 1960 között vezette, korszerű intézménnyé fejlesztette. Mint az elhangzott az ünnepségen: a második világháború idején, amikor a kórházat az apátságba költöztették, maga tolta oda talicskán a betegeket.

Mindenféle sebészeti operációt el tudott végezni, a legkiemelkedőbb eredményeket a pajzsmirigyműtétekkel érte el, így az ötvenes években egy esztendőben csaknem ezer műtétet végeztek Zircen. A város megbecsülése jeléül 1994-ben díszpolgárává avatta. A lakóházával szembeni utcát róla nevezték el. A nemrég átadott padon a kórházi dolgozók és az ápoltak emlékezhetnek rá. A zirci Rottenbücher Antal alkotása egy szikét is megjelenít, létrejöttéhez több magánszemély hozzájárult.

Luksz Sándor családja az emlékpadnál (Fotó: Kelemen Gábor / veol.hu)
Luksz Sándor családja az emlékpadnál (Fotó: Kelemen Gábor / veol.hu)

(forrás: veol.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink