2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Húsz éves a Debreceni Aneszteziológiai Napok

Az aneszteziológia és az intenzív terápia újdonságait, a legmodernebb módszereket ismerhetik meg a Debreceni Aneszteziológiai Napok résztvevői.

A 20. alkalommal megrendezett szakmai programon az előadások mellett gyakorlati kurzusokat is tartanak, többek között az agyhalál megállapításával és az újraélesztéssel kapcsolatban. A háromnapos rendezvényen több mint 400 szakember vesz részt. A Debreceni Aneszteziológiai Napokat (DAN) 2003-ban rendezték meg először. A kezdetben regionális kongresszus, illetve továbbképző fórum mára országossá vált.

Az Általános Orvostudományi Kar a sajátjának tekinti ezt a rendezvényt, hiszen itt minden évben a posztgraduális képzés olyan vertikuma jelenik meg, amely az egész orvoslás kulcseleme. Az aneszteziológia és intenzív terápia az a terület, amely gyors cselekvésre, logikus gondolkodásra készteti az orvosokat. Egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudomány, éppen ezért kiemelten fontos a folyamatos, az élethosszig tartó tanulás – hangsúlyozta a rendezvény csütörtöki megnyitóján Mátyus László, a Debreceni Egyetem ÁOK dékánja.

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke azt emelte ki, hogy az aneszteziológia és intenzív terápia területén a közeljövőben jelentős változás várható Debrecenben.

A Klinikai Központban 2021. januárjában kezdődött el az integráció, melynek fő célja Debrecen és a régió egészségügyi ellátásának optimalizálása. A folyamat jelenleg is zajlik, és az integráció eredményeként néhány hónapon belül a Debreceni Egyetemen létrejön az ország egyik legnagyobb Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája – mondta a professzor.

Az idei konferencián az aneszteziológia és intenzív terápia újdonságairól, többek között a kritikus állapotú betegeknél alkalmazott legmodernebb monitorozási-, altatási- és lélegeztetési módszerekről, a legújabb gyógyszerekről, a neuroanesztéziáról, a szülészeti-nőgyógyászati aneszteziológia aktualitásairól is szó esik. A szakemberek emellett megvitatják a COVID-os betegek ellátásnak tapasztalatait.

A dinamikusan fejlődő technológiának köszönhetően egyre modernebb eszközöket használhatunk, amelyek új lehetőségeket nyitnak az aneszteziológiában és az intenzív terápiában. A modern lélegeztető gépek alkalmazásával például a betegek egyedi igényeihez igazíthatjuk a lélegeztetési módszereket. Az innovációban mi is jelentős részt vállalunk, hiszen néhány éve az egyesült államokbeli Mayo Klinikával közösen fejlesztettünk ki egy új monitort. Többek között az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat is megosztjuk a konferencia résztvevőivel – ismertette Fülesdi Béla, a DE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.

Az előadások mellett gyakorlati kurzusokat is tartanak a háromnapos rendezvényen. Többek között a nehéz légúttal, az agyhalállal, az újraélesztéssel, a vesepótló kezelések gyakorlati alkalmazásával, valamint ultrahanggal kapcsolatos képzőprogramokon vehetnek részt  a szakemberek.  
A 20. Debreceni Aneszteziológiai Napokra több mint 400 szakember regisztrált. Az idei rendezvényen a luganoi egyetem aneszteziológus professzora, Christoph Czarnetzki is előadást tart.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink