2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hollandia háromhetes részleges korlátozásokat vezet be

A holland ügyvivő kormány három hétig tartó részleges korlátozásokat jelentett be a koronavírus-fertőzések kiemelkedően magas száma miatt. Nemzetközi kitekintés.

 A rendelkezések szombaton lépnek érvénybe.  A kormány pénteki döntése értelmében a nagy bevásárló központoknak és a vendéglátó helyiségeknek este 8 órakor, a nem alapvető fontosságú cikkeket áruló üzleteknek és szolgáltatóknak pedig este 6 órakor be kell zárniuk. A sportmérkőzéseket közönség nélkül kell megtartani, azonban a mozik és a színházak továbbra is fogadhatják a látogatókat.

Mark Rutte ügyvivő kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta: az egészségügy rendkívül nagy nyomásnak van kitéve, több beavatkozást kell elhalasztani a kórházba kerülő fertőzöttek egyre növekvő száma miatt. "Sürgős intézkedésekre van szükség, kemény csapást kell mérnünk a járványra, mert a vírus továbbra is jelen van mindenütt", jelentette ki.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter elmondta: több mint másfél millió lakost még nem oltottak be. "A közegészségügyi hivatal számításai szerint amennyiben ez a másfél millió oltatlan megfertőződik, akár 18 ezer ember is kórházba kerülhet, és mintegy 3500 intenzív ápolásra szorulhat, jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a kórházba kerülés esélye 17-szer nagyobb az oltatlanok esetében.

A kormány emellett azt az intézkedést is tervezi, amely csak a beoltottaknak vagy a betegségből igazoltan felgyógyultaknak engedélyezi a vendéglátó helyiségek, a sportcentrumok és a kulturális programok látogatását.

Hollandiában csütörtökön és pénteken is rekordszámú, 16 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, jelenleg több mint 1700 embert ápolnak kórházban, közülük mintegy 330-an intenzív kezelésre szorulnak. Az elmúlt hét nap folyamán naponta átlagosan 24 ember vesztette életét a járvány következtében. Az átoltottsági arány 71 százalékos.

*

Az orosz kormány törvényjavaslatot terjesztett be a parlament alsóházához a koronavírus elleni védettséget igazoló QR-kód használatának bevezetéséről a távolsági közlekedésben és nyilvános rendezvényeken. A kabinet a QR-kód használatát 2022. február 1. és június 1. között kívánja jogszabályban előírni. A változás csak a felnőtt lakosságra vonatkozik majd, és a távolsági közlekedés mellett a gyógyszertárakra, valamint az élelmiszert és alapvető árucikkeket árusító üzletekre fog kiterjedni.

A tervezet szerint "a polgárok nyilvános rendezvényekre, kulturális intézményekbe, közétkeztetési és kiskereskedelmi üzletekbe csak védőoltást igazoló QR-kód, gyógyultsági igazolvány vagy a védőoltás alóli orvosi felmentés felmutatásával léphetnek be". A február 1-jéig tartó átmeneti időszakban, amelyben a lakosok a kormány reményei szerint megkapják a védőoltást, és beszerzik a szükséges okmányokat, elegendő lesz a negatív PCR-teszt felmutatása is. A közlekedésben a kódhasználati kötelezettség csak a repülőjáratokra és a városok között járó vonatokra vonatkozik majd.

A QR-kód használatának bevezetéséről szóló döntés, valamint azon létesítmények listájának összeállításának joga, amelyek látogatásához szükség lesz rájuk, a regionális hatóságok illetékességébe tartozik majd.

*

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt a járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolták pénteken Magyarországot a német hatóságok. A vasárnap nulla órától érvényes besorolás azzal jár, hogy Németországba utazás előtt ki kell tölteni a kormány online beutazási bejelentési űrlapját, amely az einreiseanmeldung.de című oldalon érhető el.

Az oltatlanok - a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni teljes oltással nem rendelkezők - csak friss negatív vírusteszt lelettel utazhatnak be. A határ átlépése után rögtön házi karanténba kell vonulniuk tíz napra. Az elzártságnak véget vethet egy újabb negatív koronavírus lelet, de a tesztet legkorábban a karantén ötödik napján szabad elkészíttetni.

A fokozottan kockázatos besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI), a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. Magyarország mellett Ausztria és Csehország is fokozottan kockázatos területnek minősül vasárnaptól. Ebbe a kategóriába tartozik az Európai Unió tagországai közül a három balti ország, valamint Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szlovénia,  és további mintegy hatvan EU-n kívüli ország, köztük Szerbia és Ukrajna. A pénteki frissítéssel egy országot vettek le a listáról, az Egyesült Államokat.

Németországban az utóbbi napokban majdnem minden járványügyi mutató rekordot döntött. Az újonnan kimutatott fertőződések napi száma például egy hét alatt háromszor emelkedett új csúcsra és átlépte az ötvenezres határt, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma - pedig sorban ötször döntött rekordot, és 260 fölé emelkedett. Emelkedett a Covid-19 miatt intenzív kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma is, de messze van a járvány második hullámának idején, tavaly  év végén regirsztrált csúcstól. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki adatai szerint 2863 embert ápolnak a Covid-19 miatt az intenzív osztályokon. Ez ugyan 443-mal több az egy héttel korábbi 2420-nál, de a második hullám legsúlyosabb szakaszában feljegyzett 5762-es csúcsnak csak nagyjából a fele.

*

A világon 252 514 273 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 088 442 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 251 941 758 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 079 990 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink