2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hol fokozottabb a Zika-vírus kockázata?

A nyár közeledtével a Fekete-tenger partvidékén a Zika-vírus terjedésének fokozottabb kockázata áll fenn; Európa egészét nézve azonban mérsékelt a zikajárvány veszélye, Közép-Európában egyenesen minimális – jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A vírus terjedésének valószínűsége fokozottabb a portugál Madeira szigetén, Grúziának és Oroszországnak a Fekete-tenger partvidékén fekvő térségeiben, vagyis olyan régiókban, ahol a kórokozót terjesztő egyiptomi csípőszúnyog előfordulása gyakoribb. Ez azonban így is a WHO által meghatározott európai földrajzi térségnek mindössze egy százaléka.

A másodlagos vírushordozó, vagyis az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte miatt 18 európai országban mérsékeltnek minősítette a járvány veszélyét a világszervezet. A kontinens további 36 államában, lényegében Közép-Európában, Kelet- és Észak-Európában a szúnyogok hiánya és a terjedésük szempontjából kedvezőtlen klimatikus feltételek miatt a WHO gyakorlatilag minimálisra értékelte a zikajárvány valószínűségét.

Jakab Zsuzsanna, a világszervezet európai regionális vezetője megjegyezte, a vírus terjedésének kockázata országonként változik, a járvány fokozottabb veszélyének kitett államokban elsődleges fontosságú, hogy a közegészségügyi politikát a zikavírus terjedése megakadályozásának szenteljék.

A WHO illetékese úgy vélte, az 51 érintett országból 41 megfelelő vagy nagyon jó egészségügyi szűrőrendszerrel bír.

(forrás: MTI/Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink