2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Határokon átívelő egészségügyi együttműködés

Az Európai Bizottság gyakorlati iránymutatásokat tett közzé a tagállamok számára, hogy támogassa és ösztönözze a nemzeti, regionális és helyi hatóságok között az uniós szolidaritás jegyében megvalósuló, határokon átívelő egészségügyi együttműködést, közli a Napi.hu.

Az Európai Bizottság pénteki döntése értelmében az uniós országok közötti együttműködés keretében koronavírusos betegek átszállítására kerülhet sor olyan tagországokba, ahol még vannak szabad kórházi helyek, ami csökkenti a túlterhelt kórházakra nehezedő nyomást.

Az Európai Bizottság abban is segíteni fogja a tagállamokat és a nem kormányzati szervezeteket, hogy képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportokat küldjenek másik országok megsegítésére.

  • Az Egészségügyi Biztonsági Bizottság és az uniós korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer segítségével a bizottság össze fogja hangolni a határokon átívelő egészségügyi segítségnyújtás iránti kérelmeket. Ezek a kérések vonatkozhatnak intenzív osztályon történő elhelyezésre, betegek kezelésére vagy átszállítására, illetve képzett egészségügyi szakemberek kiküldésére.
  • A bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül támogatni fogja a segítséget kérő egészségügyi hatóságokat. A mechanizmus révén a bizottság össze tudja hangolni és társfinanszírozásban tudja részesíteni a betegek és a megfelelően képzett egészségügyi szakemberek sürgősségi szállítását a tagországok között.
  • Az iránymutatások meghatározzák a betegek tagországok közötti szállításának részleteit, és ismertetik, hogyan kell a vonatkozó szabályoknak megfelelően költségtérítést igényelni a más EU-országban igénybe vett egészségügyi ellátás költségei után.
  • A bizottság ösztönzi a képzett egészségügyi szakemberek más tagországokban történő bevetését, és bátorítja a helyi, regionális és nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy támaszkodjanak a már megkötött kétoldalú és regionális megállapodásokra, és tisztázzák az orvosszakmai képesítések kölcsönös elismerésének lehetőségeit.
  • Az egészségügyi szakemberek tudás- és tapasztalatcseréjének támogatása érdekében a Bizottság egy klinikaimenedzsment-támogató rendszert működtet, mely webkonferencia-platformot biztosít a klinikai szakemberek számára az eseteikkel kapcsolatos tapasztalatcsere és megbeszélések céljára.

A fentieken túlmenően a határokon átívelő egészségügyi együttműködés anyagi támogatása érdekében a bizottság kiterjesztette a Szolidaritási Alap hatályát a közegészségügyi szükséghelyzetekre.

A teljes információ

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés