2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Háromhavonta kötelező szifilisz- és lepraszűrés külföldieknek

Ritkán volt ekkora felháborodás az Oroszországban élő külföldiek körében – jelentette a Deutsche Welle nyomán az Index. A napokban közzétett törvénymódosítás értelmében a külföldieknek rendszeresen széles körű orvosi ellenőrzésen kell átesniük.

A Duma még június végén fogadta el a változásokat, amelyek december 29-től hatályosak. Ezzel összhangban a külföldi szakembereket, az Oroszországban élő családtagjaikat, továbbá minden más külföldit, aki huzamosabb ideig marad az országban, arra köteleznek, hogy negyedévente egészségügyi szűrésre járjon, amelyen fertőző betegségek, a többi között a szifilisz, az AIDS, a lepra, a tuberkulózis és a koronavírus jelenlétét vizsgálják. Emellett drogteszten kell átesniük, valamint ujjlenyomatot és biometrikus fényképüket is be kell nyújtaniuk a hatóságoknak.

Az új szabályok minden, hatévesnél idősebb gyermekre is kiterjednek. Ha valakinek pozitív a tesztje a meghatározott betegségek bármelyikére, nem kaphat vízumot, a már meglévőt pedig bevonják.

A fertőzöttet nemkívánatos személynek minősítik, és felszólítják, hogy hagyja el az országot.

A külföldieknek már most is negatív AIDS-tesztet kell bemutatniuk, amikor munkavállalási vízumért vagy tartózkodási engedélyért folyamodnak, ha 90 napnál hosszabb ideig terveznek Oroszországban maradni.

A Német-Orosz Kereskedelmi Kamara hónapok óta próbálja elérni az új szabályozás visszavonását. Eddig azonban csak minimális sikerrel jártak

A teljes információ

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink