2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Harminc éve indult a háziorvosképzés a Debreceni Egyetemen

Az évforduló alkalmából szervezett ünnepség és tudományos konferencia keretében a kezdetekre emlékeztek és a jövő kihívásait is megvitatták.

A Debreceni Egyetem felismerte, hogy ez egy olyan diszciplína, amelynek a graduális képzésben egyértelműen meg kell jelennie. Köszönöm a mai rendezvényen elismerésben részesülő háziorvosoknak, hogy nem csak a betegellátásban, hanem a szakorvosjelöltek oktatásában is több évtizede részt vesznek. Tevékenységük nélkül nem lehetne teljes a jövő orvosainak képzése – mondta ünnepi beszédében Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke pedig felidézte, hogy 2021-ben elindult a Klinikai Központ integrációja, melynek eredményeként 6500 dolgozóval és több mint 2800 betegággyal létrejött az ország egyik legnagyobb betegellátó egysége. A professzor kiemelte: a folyamat folytatódik, amelyben az alapellátás is meghatározó szerepet kap.

Az integráció legfőbb célja a betegellátás színvonalának további fejlesztése. Ez a folyamat nem csak a klinikai ellátóegységeket, hanem az alapellátást is érinti. Az előttünk álló közös célok megvalósításához szükség van a háziorvosokkal kialakított szoros együttműködésre, egymás tevékenységének kölcsönös segítésére, és arra az áldozatos munkára, amelynek köszönhetően Debrecenben és az egész régióban magas színvonalú alapellátási tevékenység zajlik – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán.

Az orvostanhallgatóknak lehetőségük van a háziorvoslással már egyetemi tanulmányaik során megismerkedni, ahol személyes tapasztalatot szerezhetnek a háziorvosi munkáról. Sokan emiatt és a szemináriumok során szerzett benyomások alapján választják ezt a hivatást. Fontos a családorvoslással kapcsolatos személyes tapasztalat, valamint az oktató háziorvosaink (tutorok) pozitív példája is, akiket ma kitüntettünk több évtizedes oktató munkájukért. A jövő generáció oktatása kiemelt jelentőségű, reményünk szerint rendezvényünk is hozzájárulhat a háziorvoslás oktatásának és minőségének fejlődéséhez – emelte ki Kolozsvári László Róbert, a DE ÁOK Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék vezetője.

A debreceni háziorvostan képzés 30 éves évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen több elismerést is átadtak. Mintegy 40 háziorvos vehette át a Címzetes Oktató Főorvosi kitüntetést, illetve Ilyés István professzor neves szakmai elismerésben, Andor Miklós díjban részesült.

A teljes beszámolót az egyetem portálja közli.

Fotó: unideb.hu
Fotó: unideb.hu

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink