2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Haracska Lajos kapta a Szent-Györgyi Talentum Díjat

Haracska Lajos molekuláris biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának (MTA SZBK) professzora kapta a karcinogenezis témakörében végzett kutatásaiért az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat.

A szakembernek csütörtök este az Agy-díjas (Brain Prize) Buzsáki György, valamint Varró András professzor, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke adta át az elismerést a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálán. A Szent-Györgyi Talentum Díjat 2013-ban alapította a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót az alapítvány kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki. A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki – a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan  a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte.

Haracska Lajos 1991-ben szerzett biológus diplomát, majd 1998 PhD-fokozatot Szegeden. 1997-től hat éven át az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban dolgozott, majd 2004-ben megalapította az MTA SZBK-ban a rákkutatással foglalkozó mutagenezis és karcinogenezis kutatócsoportját. Munkatársaival a DNS-hibákat kijavító mechanizmusokat vizsgálja, amelyek megakadályozzák, hogy az örökítőanyagban létrejövő változások maradandóan mutációkká alakuljanak. Elsőként azonosítottak az élesztőben egy ilyen folyamatért felelős fehérjét, majd szintén elsőként találták meg ennek az emberi megfelelőjét. Ezek az újonnan felfedezett fehérjék kitűnő célpontokként szolgálhatnak rákterápiás gyógyszereknek, mivel a jelenleg forgalomban lévő kemoterápiás szerek egy része a DNS károsításán és ezen keresztül a daganatsejtek osztódásának blokkolása révén fejtik ki hatását.

Haracska Lajos a díj átvétele után úgy fogalmazott, az Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány eddigi munkája sikertörténet, nemcsak a diákoknak segít abban, hogy kutatóvá cseperedjenek, hanem a tudományos színvonalat is emeli a városban. A professzor a jelenlévő diákoknak azt tanácsolta, minél előbb kapcsolódjanak be egy laboratórium munkájába, hogy kipróbálhassák a kutatói létet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink