2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hajóbaleset a Dunán: három kórház fogadja a sérülteket (Frissítve)

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője jelentette be, hogy hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba.

A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán. Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A pontonon az egyik áldozat holtteste. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, főleg távol-keleti turisták, közülük 16-ról (más források szerint 19-ről) egyelőre nem tudnak. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A pontonon az egyik áldozat holtteste. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, főleg távol-keleti turisták, közülük 16-ról (más források szerint 19-ről) egyelőre nem tudnak. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az M1 aktuális csatornán elmondták: a helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is, aki az MTI-nek azt mondta, három nagy kórház fogadja a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjeit. Azt mondta: hét sérültről tud, könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházba vitték őket.

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek sérültek, mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus. Kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent, a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt. A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a baleset a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevőknek.

A helyszínen a dél-koreai nagykövetség munkatársai segítik az áldozatok azonosítását.

Éjfél körül a Margit híd pillérétől három méterre bukkantak rá a hajó roncsára, a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. A turistahajó egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett össze. A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Részvétét fejezte ki a házelnök

Részvétét és együttérzését fejezte ki az Országgyűlés elnöke Mun Hi-Szangnak, a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlése elnökének csütörtökön a Budapesten előző este történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több dél-koreai állampolgár esett áldozatául.

Az Országgyűlés sajtóirodája által az MTI-nek eljuttatott részvéttáviratban Kövér László a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében őszinte részvétét fejezte ki a nemzetgyűlés elnökének, az érintettek családtagjainak, hozzátartozóinak, barátainak.

Biztos vagyok abban, hogy a magyar hatóságok hatékony segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak, és mindent elkövetnek az eltűntek felkutatásáért – írta a házelnök.

Érkezik a dél-koreai külügyminiszter

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt – jelentette be a 24.hu szerint csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

(forrás: MTI, 24.hu)
hirdetés

Könyveink