2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyilkos szupergomba terjed

A 444.hu szerint a C. auris nem is a brutális halálozási rátája miatt veszélyes, hanem a kipusztíthatatlansága miatt.

2015 végén Johanna Rhodes, a neves londoni Imperial College fertőzőbetegség-specialistája kétségbeesett telefonhívást kapott. A Royal Brompton Hospitalból hívták azzal, hogy „futótűzként terjed” kórházukban valamilyen fertőzés, amiről még csak nem is hallottak korábban. Rhodes vállalta, hogy azonosítja a kórokozót és megtisztítja tőle a kórházat, írja a New York Times.

Útmutatása alapján a kórház dolgozói hidrogén-peroxidot permeteztek szét a fertőzött szobában, a párologtatót egy hétig hagyták párologni, gondolván, azt már semmilyen élő organizmus nem élheti túl. Egy hét elteltével Rhodes egy, az organizmusok növekedését segítő zselével kikent petri csészét helyezett el a szobában, amiben kitenyészhetett bármi, ami esetleg túlélte a brutális peroxidozást. A csészében semmi sem tenyészett ki, kivéve egy gombafajtát, a Candida aurist. Pont azt, ami miatt Rhodest riasztották.

Bő fél évvel később a Royal Brompton rendkívüli lépésre kényszerült: 11 napra lezárták a teljes intenzív osztályukat, a betegeket az épület más szintjeire költöztetve. Ekkor már egy tanulmány is megjelent arról, hogy „már 50 C. auris fertőzést okozó járvány van folyamatban” a kórházban.

Ami a Royal Bromtponban történt, korántsem egyedi eset. Spanyolországban a 992 ágyas valenciai Hospital Universitari i Politècnic La Fe kórház 372 betegén kezdett tenyészni a gomba. A C. auris a véráramba kerülve már súlyos fertőzést okoz, Valenciában 85 páciens kapott vérmérgezést. Közülük 35-en harminc napon belül bele is haltak a fertőzésbe. A CDC szerint ez normális, a C. aurisszal fertőzöttek csaknem fele 90 napon belül belehal a fertőzésbe.

A teljes cikk a 444-en

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink