2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyenge angolja miatt tiltották el a gyógyítástól

hvg.hu szerint a 12 éve Manchesterben dolgozó orvost egy évre felfüggesztették, mert gyenge az angolja. Korábban emiatt egy páciense súlyos állapotba került.

„Katasztrofális” belső sérüléseket szenvedett, és harmincnál is többször meg kellett operálni azt a négyéves fiút, akinek a magyar orvos, R. Gy. még 2009-ben pontenciálisan halálos mennyiségű gyógyszert adott be egy aranyérvizsgálat során. A férfinak 5 százalékos koncentrációjú fenolinjekciót kellett volna adnia a gyereknek, ő azonban félreolvasta a címkét, így a fiú 80 százalékos erősségűt kapott.

A BBC akkori beszámolója szerint az orvos a műtét alatt nem tudott megfelelően kommunikálni a kollégáival. Hibája ellenére tovább dolgozhatott manchesteri Royal Children’s Hospitalben. Csak 2012-ben hallgatták meg és függesztették fel, miután az ügyében döntő testület, a General Medical Council „súlyos kötelezettségszegést” állapított meg.

A büntetés letöltése után az orvos újra praktizálhatott, igaz, már csak felügyelettel: egy másik konzultáns orvos figyelte a munkáját a műtőben, és az előírt kezelésekről szóló dokumentumokat sem maga írta. A Daily Mail szerdán arról számolt be, hogy az orvost a napokban újra eltiltották foglalkozása gyakorlásától. Ezúttal egy másik testület, az orvosokra érkező panaszokat kivizsgáló Medical Practitioners Tribunal Service hallgatta meg R. Gy.-t, amely arra volt kíváncsi, tud-e eléggé angolul ahhoz, hogy orvosként dolgozzon. A véleményük szerint nem.

A Daily Mail szerint R. Gy.-nek értesítenie kell a General Medical Councilt, ha a későbbiekben orvosi állást vállal, és bizonyítania kell, hogy sikeresen teljesítette a nyelvvizsgát, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink