2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO az új koronavírus miatt

A nemrég bfejeződött genfi tanácsülésen a WHO úgy döntött, hogy a kínai Vuhanból elinduló koronavírus-járvány miatt életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt.

A WHO főtitkára, Tedros Adhanom Ghebreyesus a tanácsülést követő sajtótájékoztatón hosszan méltatta a kínai kormány és hatóságok munkáját. A héten Pekingben is járt és azt mondta, soha nem látott még járványhelyzetben olyan mozgósítást, mint amit Kínában látott, és ha a kínai hatóságok nem reagálnak ilyen gyorsan, biztos, hogy már több halálos áldozatot követelt volna a vírus. A főtitkár azt is mondta, hogy a krízishelyzet bejelentése egyáltalán nem azt jelenti, hogy a szervezet nem találná megfelelőnek a kínai reakciót, írja az Index. A WHO vezetősége azt is bejelentette, hogy nem javasolja, sőt, ellenzi, hogy bármilyen ország kereskedelmi vagy utazási korlátozásokat vezessen be Kínával szemben. Viszont ahogy az ebola- és zika-járványok esetében, most is nemzetközi reakcióra van szükség, hogy megállítsák a járvány globális terjedését.

A WHO szabályzata szerint vészhelyzetet akkor lehet hirdetni, ha egy "rendkívüli esemény történik, amely közegészségügyi veszéllyel jár más államokra nézve is", és így koordinált nemzetközi fellépést igényel. Ha úgy döntenek, hogy elrendelik a vészhelyzetet, akkor ezzel feljogosítják a WHO igazgatóját, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az államok számára a járvány kezelését illetően.

Ezek az ajánlások érinthetik a nemzetközi közlekedés és áruforgalom korlátozását, illetve az utazóközönség vizsgálatát is a határátkelőkön, kikötőkben, reptereken. A döntés nyomán elméletben megnőhet a WHO számára a járvány kezelésére rendelkezésre álló költségkeret, de ez persze attól függ, hogy a tagországok utalnak-e pénzt.

A vészhelyzet azt jelenti, hogy egy rendkívüli esemény közegészségügyi szempontból veszélyeztet más országokat is, ezért összehangolt, közös nemzetközi fellépésre van szükség.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink