2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Gigantikus zikaláz-kár

Becslések szerint akár a 18 milliárd dollárt is elérheti a zikaláz által 2015 és 2017 között okozott gazdasági veszteség csak Latin-Amerikában, derül ki az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által közölt adatokból, melyeket az MTI alapján a HáziPatika idéz.

Az UNDP szerint a GDP-veszteséget figyelembe véve 7 és 18 milliárd dollár közé tehető a 2015-2017 közötti időszakban a zikaláz által okozott kár. A jelentés a zikaláz által leginkább sújtott országok közül Brazíliára, Suriname-ra és Kolumbiára fókuszál és kiemeli: a vírus az egészségügyre és a szociális ellátórendszerekre azonnali terheket rótt, hosszútávon pedig negatívan érintheti a következő évtizedek egészségügyi eredményeit és társadalmi fejlődési folyamatait is.

A kiadvány a prevenció, valamint a megfelelő lokális és országos válaszadási stratégiák fontosságára hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy a régió sérülékeny gazdaságait jobban érinti a zikaláz hatása.

A Világbank idei tanulmánya rámutat: az elégtelen járványellenes beruházások nemcsak emberéleteket veszélyeztetnek, hanem a gazdaságnak sem tesznek jót. Becslések szerint egy járvány a bruttó hazai termék (GDP) 0,1-1 százalékának kiesésével járhat. Egyéb gazdasági tanulmányok eredményei szerint a közepesen súlyos és súlyos járványok kezelésének teljes éves költsége 570 ezer dollár (139,6 millió forint), amely a globális jövedelem mintegy 0,7 százaléka, közli az MTI alapján a lap.

(forrás: MTI, Házipatika)

cimkék

hirdetés

Könyveink