2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gasztronómiai orosz rulett

Heten betegedtek meg hétfőn Japánban, miután egy étteremben olyan mérgező gömbhalat, fugut fogyasztottak, amelyet arra engedéllyel nem rendelkező szakács készített el a számukra.

A hét vendég közül hármat kedden is súlyos állapotban kezeltek kórházban, egyikük állapota válságos – közölte a rendőrség.
A fugu a mérgező halak legmérgezőbbike: fogyasztása „gasztronómiai orosz rulettnek” számít, mert több szervében is koncentrálva található egy nagyon erős mérgezőanyag, a tetrodotoxin nevű vegyület.
Noha nem megfelelő elkészítés mellett rendkívül veszélyes a gömbhal, Japánban a finom falatok netovábbjaként fogyasztják a gasztronómiai izgalmakra vágyó ínyencek.
A hét vendégét megmérgező curuokai vendéglő tulajdonosát, egyben főszakácsát foglalkozás körében elkövetett gondatlansággal gyanúsítják és eljárás indult ellene.
A rendőrség tájékoztatása szerint a curuokai étterem vendégei szasimit és grillezett gömbhalherét rendeltek hétfő este. Röviddel az étel elfogyasztása után azonban lebénultak végtagjaik, légzési nehézségeik támadtak és kezdték elveszíteni eszméletüket, ami mind a fugumérgezés tipikus tünete.
A gömbhalban található tetrodotoxin majdnem 100-szor mérgezőbb, mint a hírhedt ciánkáli, másfél órán belül halált okozhat. A hétfői mérgezés áldozatai közül egy 68 éves férfi állapota kritikus.
A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 2007-ben hárman haltak meg és további 44-en betegedtek meg fugutól a távol-keleti szigetországban.

MTI/AP

cimkék

hirdetés

Könyveink