2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Franciaországban egy hét alatt csaknem 10 millióan tesztelték magukat

Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a kormány megszorító intézkedései ellen. Nemzetközi kitekintés.

Franciaországban egy hét alatt a lakosság 15 százaléka vett részt koronavírus-szűrésen, s a kormány tovább kívánja erősíteni a tesztelési politikáját, jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban. Elmondta azt is, hogy a védettségi igazolást felváltó oltási igazolás bevezetése néhány napot késhet az elhúzódó parlamenti vita miatt. "Csaknem 10 millióan tesztelték magukat ezen a héten, és a sorok egyre hosszabbak. Meg fogjuk sokszorozni a tesztközpontokat", mondta a kormányszóvivő. "Az oltóközpontok közelében fogjuk megnyitni a tesztközpontokat annak érdekében, hogy amikor holtidő van az oltásokban, a helyszínen lévő egészségügyi dolgozók tesztelni tudjanak", tette hozzá.

"A gyógyszertárak is létrehozhatják saját tesztközpontjaikat. Lehetőséget teremtünk arra, hogy időszakosan egészségügyi dolgozókat vegyenek fel, akik ezeken a szűrőhelyeken fognak dolgozni annak érdekében, hogy a gyógyszertárakban még több szűrést lehessen végezni" - hangsúlyozta Gabriel Attal. A kormány rendeletben bővíti ki azok körét, akik ezentúl végezhetnek tesztelést.

Az öntesztelések számát is növelni kívánja a kormány, ennek érdekében a gyógyszertárakba jelenleg raktáron lévő 6 millió teszten felül további 10 milliót szállítanak a jövő héten.

A kormányszóvivő elismerte, hogy a jelenlegi tömeges ingyenes tesztelés nagyon költséges, és nem könnyű megszervezni. "Természetesen van értelme a szűrésnek, és a maximumra kívánjunk növelni a tesztelési kapacitásainkat", hívta fel a figyelmet. "Ez hatalmas költség, de ha nem tesztelünk, akkor még jobban elszabadul a vírus, és ismét lezárásokat kell bevezetni, az embereknek pedig kártérítést kell fizetni. Nem vagyok benne biztos, hogy az kevesebbe kerülne. A tesztelés a járványkezelés egyik alapvető eszköze, és ezt felvállaljuk", tette hozzá.

A kormányszóvivő úgy vélte, hogy az oltási igazolás bevezetése valószínűleg néhány napot késni fog a törvénytervezet elhúzódó parlamenti vitája miatt, de legkésőbb a január 17-i hét első napjaiban bevezethetik. A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A törvénytervezet értelmében a jövőben ezekre a helyekre kizárólag a háromszor oltottak léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős. A napi esetszám tetőzését január közepére várják a szakemberek. Egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt napokban minden nap több mint 300 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta 125 ezren vesztették életüket a Covid-19-ben. A franciák 79 százaléka megkapta már az első oltását, 77,1 százaléka pedig a másodikat is. A beoltottak felének az emlékeztető oltást is beadták.

*

Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések ellen, a rendbontásba torkollott megmozduláson többeket előállítottak; Belgiumban egy hét alatt 97 százalékkal emelkedett az új fertőzéses esetek száma, közölte a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap. A francia nyelvű napilap jelentése szerint a kora este befejeződött, Együtt a szabadságért jelige alatt meghirdetett tüntetés szervezői úgy vélték, a rendkívüli intézkedések a társadalom polarizálódásához vezetnek, az embereket két csoportra osztják, és feltételessé teszik az alapvető jogokat.

A belga miniszterelnök a Le Soir című francia nyelvű belga napilapnak nyilatkozva azt mondta: noha a koronavírus omikron variánsának rendkívül gyors terjedése ellenére a korházi ellátásra szorulók száma csökken, szükség esetén a kormány kész azonnali lépéseket tenni. Szavai szerint a kilábalás a járványból hosszadalmas lesz, akár két-három évig is eltarthat. De Croo reményét fejezte ki, hogy a járványügyi mutatók idővel lehetővé teszik a rendkívül szabályok fokozatos feloldását, de - mint mondta - fel kell készülni újabb megszorításokra is.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi jelentésében közölte: egyre több koronavírussal fertőzöttet vesznek nyilvántartásba Belgiumban. Az elmúlt hét napban átlagosan 17 555 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ez egy hét viszonylatában 97 százalékos emelkedés. Emlékeztettek, a december 30-án feljegyezett, akkor kimagaslónak számtó 16 031 új esetet követően hétfőn 27 518, kedden 28 042, szerdán pedig 25 905 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Naponta átlagosan 181 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt Belgiumban, számuk egy hét alatt legkevesebb 15-tel emelkedett. Jelenleg 1851 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 444-en részesülnek intenzív ellátásban. Átlagosan 22 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók csökkenő tendenciát mutatnak - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 231 ezer 686 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 459 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

*

Romániában csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek ezen a héten, mint az előző héten - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által naponta közölt hivatalos adatok statisztikájából. A vasárnap záruló hét során 33 237 új fertőzést diagnosztizáltak. Az érték 3,88-szor nagyobb a múlt heti esetszámnál (8 555). A vasárnap délután közölt hivatalos adatok szerint a legtöbb új esetet Bukarestben, Kolozs, Suceava és Temes megyében jegyezték fel. A fertőzöttségi ráta (az elmúlt 14 napban jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma) Kolozs megyében a legmagasabb, és háromhoz közelít. A fertőzöttségi ráta egyelőre csak falvakban és kisvárosokban haladta meg a hármas értéket, a legfertőzöttebb kisvárosok között van azonban a Hargita megyei Tusnádfürdő is 3,8-es értékkel.

Romániában karácsony után indult a járvány ötödik hulláma. A fertőzés terjedésének a korábbiakat sokszorosan meghaladó üteme a sokkal fertőzőbb omikron vírusváltozatra utal. A fertőzések kevésbé súlyos voltát jelzi azonban az, hogy az elhalálozások száma továbbra is csökken, és a kórházakban sem érzékelhető egyelőre az ötödik hullám nyomása. Vasárnap 4712 új megbetegedést, és 14 halálesetet jelentettek, a kórházakban 2565 koronavírusos beteget kezelnek, akik közül 408 szorul intenzív terápiás ellátásra. A beutaltakról közölt számok csak kevéssel haladják meg az egy héttel korábban jelentetteket.

A hivatalos adatok szerint szombatig 7 985 144 ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját. Ettől csak kevéssel marad el azoknak a száma, akik a teljes oltási cikluson átestek. Az országban 2 123 541 személy kapta meg a harmadik (egyes oltástípusok esetében a második) emlékeztető oltást is. Az adatokból kiszámítható, hogy az oltásra jogosult 12 év fölötti korosztály 47,16 százaléka megkapta valamely védőoltásnak legalább az első adagját.

A bukaresti kabinet szombattól újabb 30 napra meghosszabbította a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ismét kötelezővé téve védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. A kabinet azt is megszabta, hogy csak az orvosi maszkok viselése elfogadott.

*

A világon 307 141 630 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 488 597 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 305 001 300 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 484 251 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink

  • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

    A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...

  • learn more A hasnyálmirigy daganatai

    A hasnyálmirigy daganatai az elmúlt négy évtizedben gyakoribbá váltak, és a hasnyálmirigyrák ma már a vastagbél- és a gyomorrák után az...

  • learn more Pszichoanalitikus terápia – Kutatás

    A pszichoszomatikus gyógyászat, csakúgy mint a pszichiátria, elképzelhetetlen pszichoanalízis nélkül. A pszichoanalízis több mint...

  • learn more Funkcionális anatómia

    A tankönyv a hallgatók számára biztosítja azon az ismereteket, melyek elsajátítása lehetővé teszi a szakmai tárgyak megértését,...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...

  • learn more Mi is emberek vagyunk

    A húsz interjút és egy szívinfarktus személyes történetét tartalmazó könyv orvosok nyilatkozatai alapján mutatja be a száz sebből vérző magyar...

  • learn more Korszerű gyakorlati irányelvek az elsődleges orvosi ellátásban

    Könyvünket az elsődleges ellátásban dolgozó klinikusoknak ajánljuk, de nemcsak a...

  • learn more Diabéteszlexikon

    A cukorbetegek száma világszerte – így sajnos hazánkban is – rohamosan növekszik. Magyarországon mintegy 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, a...

  • learn more Híres magyar orvosok IV.

    A szerzők az 1500-as évektől napjainkig közel 30 kiválóságot mutatnak be életútjukon, munkásságukon és társadalmi szerepükön keresztül. Az...

  • learn more Orvosi latin szógyűjtemény

    A szótárban a címszavak összeállításánál irányadó szempont az volt, hogy a tanuló megtalálja benne azokat a szavakat, amelyek a további...

  • learn more Onkológiai kézikönyv

    Ez a könyv szakvizsgára készülő fiatal orvosok ötleteként született meg, akik azt kérdezgették maguktól: hogyan is tudhatnánk a választ az...

  • learn more Szalagsérülések

    A „Traumatológia Témakörök” sorozat 1993-ban indult az akkori Országos Traumatológiai Intézetben. A zsebkönyvek szerzői többnyire traumatológusok, akik a...

  • learn more Ritka betegségek – küzdelem az élet határain

    Ritka betegségek – diagnosztikai kihívások című könyv folytatása, további esetek ismertetésével. A klinikai és...

  • learn more A gasztroenterológia története

    Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...

  • learn more A személyes és társas tényezők szerepe a rehabilitációs munkában

    A kötet középpontjában a krónikus betegséggel élők testi, lelki és szociális...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more A jungiánusok - Összehasonlító és történeti nézőpont

    Végre magyarul is olvasható a Carl Gustav Jung svájci pszichiáter követőiről elnevezett nemzetközi mozgalom,...

  • learn more Sorsdöntő génjeink

    Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...

  • learn more Rendhagyó szakácskönyv. Patikusok receptjei és borai

    Az utolsó darabig elfogyott, a későn rendelők pedig már nem is juthattak hozzá a Galenus Kiadó „Rendhagyó...